"Hör personalen skriken?"

Debatterad och skandalomsusad, men förmodligen inte sämre än i många andra kommuner. Efter Uppdrag Gransknings program om Öjagården har äldreomsorgen i Piteå hur som helst fått huka i motvind. Och än har inte vinden lagt sig.

Piteås kommunalråd Peter Roslund lovar att socialstyrelsens krav ska vara uppfyllda senast den 1 maj. Däremot kvarstår kommunens överprövning om hur problemen ska lösas.

Piteås kommunalråd Peter Roslund lovar att socialstyrelsens krav ska vara uppfyllda senast den 1 maj. Däremot kvarstår kommunens överprövning om hur problemen ska lösas.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-04-12 06:00

Än har inte Piteå kommun lyckats uppfylla Socialstyrelsens krav fullt ut, men Peter Roslund förklarar att de ska vara uppfyllda senast den 1 maj. Däremot kvarstår den överprövning som kommunen lämnat in.

Roslund var tillsammans med Agneta Eriksson (S), ordförande i socialnämnden, Christer Lindström (S), ordförande i teknik och servicenämnden och socialchefen Mikael Lekfalk inbjudna av Pitebygdens socialdemokratiska seniorklubb för att prata äldreomsorg på måndagskvällen.

Skjuta budbäraren
Och även om Berit Bergman från demensföreningen i Piteå inledde med att påpeka att kvällen inte skulle handla så mycket om Öjagården, så blev det ändå så. Bergman har själv uppfattningen att "Det är dags att stryka ett streck över allt det tråkiga" och Sven-Olov Enmark, före detta ordförande i socialnämnden, är mest förbannad på budbäraren, det vill säga Uppdrag Granskning.

Fast givetvis fick de inte stå oemotsagda.

- Jag tycker att det är bra att Uppdrag Granskning finns och att de satte fingret på problemet. Elisabeth Marklund hade legat på länge, men ingenting hände, sa Gunnar Larsson.

Peter Roslund har säkert en poäng när han hävdar att Marklunds medborgarförslag behandlades enligt de regler som finns, men oavsett om Uppdrag Granskning kom med alla de rätta svaren så exploderade hur som helst äldreomsorgsfrågan i Piteå med hjälp av tv:s genomslag.

Skriker i natten
Just Gunnar Larsson hade många frågor kring kommunens demensboende och bemanningen.

Hör personalen när någon skriker under natten, frågade han bland annat?
- Ja, men visst kan det bli väntetider. Men det finns ju larm också, svarade socialchefen Mikael Lekfalk.

Ja, men är det personal på avdelningen, alla kan inte använda larm?
- Nej, det är riktigt, men det finns ju rörelselarm också. Alla äldreboenden är inte inhysta i optimala hus, men i stort har vi en bra äldreomsorg, sa Lekfalk.

Mycket kom att handla om den ökade personalresursen på 16,75 tjänster. Tjänster som portionerats ut dagtid och inte under den kritiserade natten.

- Tv-program ska inte styra verksamheten. Vi lyssnar på professionen och behoven är störst dagtid. Det står jag för, sa Mikael Lekfalk.

Däremot ska uppenbarligen framtida tillskott styras över mot natten. Efter tillbudet på Norrgården har för övrigt ytterligare en nattjänst tillsatts där.

Peter Roslund lovar som sagt att socialstyrelsens beslut ska vara uppfyllt den 1 maj, men debatten om äldreomsorgen i Piteå och för den delen hela landet kommer knappast att ta slut där. Särskilt inte när kommunal ekonomi ska matcha en allt större andel äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om