Högtryck för rörfirmor i iskylan

Inte nog med rekordhöga elpriser, den stränga kylan kan även föra med sig obehagliga överraskningar i form av rörledningar som fryser och cirkulationspumpar som pajar. Det vittnar rörmokaren Anders Sandberg i Älvsbyn om.

Äldre värmesystem klarar oftast även långvarig sträng kyla, men yngre anläggningar är inte alltid dimensionerade för vårt klimat, säger Anders Sandberg, vars firma nu har fullt med jobb på grund av sönderfrysta rör, trasiga cirkulationspumpar med mera.

Äldre värmesystem klarar oftast även långvarig sträng kyla, men yngre anläggningar är inte alltid dimensionerade för vårt klimat, säger Anders Sandberg, vars firma nu har fullt med jobb på grund av sönderfrysta rör, trasiga cirkulationspumpar med mera.

Foto: Therese Hedman

PITEÅ 2010-02-24 06:00
- Värmesystemen utsätts för stora påfrestningar i och med att kylan håller i sig under en så lång sammanhängande period. Vi har en hel del att göra för närvarande på grund av frysningar och trasiga cirkulationspumpar och elpatroner, säger Anders Sandberg, Rörfirma Bernt Sandberg AB i Älvsbyn.
I början av veckan fick Bernt Sandberg hjälpa två olika kunder vilkas cirkulationspumpar hade gått sönder. Om pumpen, som sitter på värmepannan eller värmepumpen, slutar fungera och cirkulationen upphör i värmesystemet, så får man inte ut värmen till elementen - även om pannan är fullt varm, förklarar Sandberg.
Underdimensionerade
Då kan situationen snabbt bli akut om det är cirka 30 grader kallt ute, som det var i Älvsbytrakten på måndagskvällen.
Bernt Sandberg påpekar att nyare värmeanläggningar inte alltid är dimensionerade för så låga temperaturer under så lång tid som vi upplever denna vinter.
- De flesta äldre anläggningar, de som är tio år gamla, klarar det här bra. Nyare värmepumpar, för det är oftast sådana det handlar om, har kanske inte tillräcklig värmepumpseffekt, utan då måste elen gå in och hjälpa till när det blir så här kallt. Och då blir det väldigt, väldigt dyrt, säger Anders Sandberg.
Tredje elprischocken
För tredje gången denna osedvanligt kalla vinter nådde elpriset toppnivåer på den nordiska elbörsen Nordpool på måndagen. På tisdagen stabiliserades visserligen priserna på en lägre nivå, men villaägare med elvärmda hus kan se fram emot ännu en chockhög räkning.
Och man kan räkna med höga elpriser under hela våren.
Många oroar sig för sitt elpris, de med rörligt elpris är nog mer oroade, de som bundit fast priset oroar sig mindre. De förstnämnda får försöka trösta sig med att rörligt pris brukar löna sig i det långa loppet.
Om man har fått nog av elbörsens bergochdalbana med upprepade prischocker och vill gå över till ett fast pris, så lönar det sig knappast att binda priset nu.
Vänta med att binda?
- Om man vill binda elpriset kanske man ska vänta till slutet av sommaren, helst efter en regnig sommar, då priset är lågt, säger Piteå kommuns energirådgivare Janne Sunnari.
Han säger det i vetskap om att detta med fast respektive rörligt elpris är en het potatis, en fråga där det är omöjligt att ge några skarpa råd.
Janne Sunnari påminner om det generella rådet att "den bästa kilowattimmen är en icke förbrukad kilowattimme". Glöm alltså inte bort att undersöka om/hur ni kan dra ned på energiförbrukningen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om