- Människan har behärskat konsten att göra upp eld under mer 400 000 år och det kan ju tyckas märkligt att det fortfarande finns nya saker att lära sig om eld, säger Rikard Gebart, ETC i Piteå och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, som leder den lokala organisationskommittén för konferensen.
- Förklaringen är att kraven på låga utsläpp och högre verkningsgrad hela tiden ökar och att tekniken därför måste förfinas, förklarar Rikard Gebart.
Dagens intresse är framför allt riktat mot förbränning av nya bränslen, minskade emissioner (utsläpp) av både traditionella föroreningar och koldioxid, förbränning i moderna motorer, förbränning med syrgas samt förgasning av olika bränslen.
Swedish-Finnish Flame Days, som konferensen egentligen heter, återkommer vart tredje år och ambulerar mellan Sverige och Finland. Förra gången var "Flamdagarna" förlagda till Åbo/Nådendal och i år är det alltså energikommunen Piteås tur. I dag, efter avslutad konferens, kommer deltagarna att besöka Sunpines fabrik och Solander Science Park.
För forskare
Årets konferens arrangeras av International Flame Research Foundation (IFRF) och Combustion Institue. Båda är internationella organisationer för förbränningsforskare.
- IFRF bildades strax efter andra världskriget inom stålindustrin i Europa för att ägna sig åt problem i samband med förbränning och energi. Organisationen har numera nationella avdelningar i de flesta EU-länder samt i USA och har ett centralt kansli i Pisa i Italien, berättar Truls Liliedahl, ordförande i den svenska avdelningen av IFRF och verksam vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH.
Under de båda dagarna hålls en rad föreläsningar, varav ungefär hälften hålls av doktorander, som därmed får möjlighet att berätta om sin forskning.
Både Liliedahl, Gebart och ordföranden i den finska IFRF-avdelningen, Pasi Miikkulainen, betonar betydelsen av att deltagarna på det här sättet, under otvungna former får träffas och nätverka.