Halvtidsjobb ta hand om anhörig

Psykossjukdomar innebär ofta svåra sociala och ekonomiska konsekvenser, inte bara för de sjuka, utan även för deras familjer. Anhöriga till personer med schizofreni lägger ned tid motsvarande en halvtidstjänst på att ta hand om sina sjuka familjemedlemmar.Det kostar cirka 14 procent av de anhörigas genomsnittliga inkomst.

PITEÅ 2012-01-07 06:00

Det här framgår av en ny svensk studie, som genomförts av psykiatriker vid nio psykiatriska öppenvårdsmottagningar i landet.

- De flesta lägger ner väsentligt mycket mer resurser än de tror på att ta hand om sina sjuka familjemedlemmar. Det handlar om dolda kostnader som måste upp på bordet, säger Per G Torell, ordförande i Schizofreniförbundet.

225 deltagare
Sammanlagt 107 personer med schizofreni eller liknande psykossjukdomar och 118 av deras närmast anhöriga deltog i studien, som genomfördes vid psykiatriska öppenvårdsmottagningar i Stockholmsområdet samt i Falköping, Ljungby och Malmö.

De anhöriga fick under fyra veckor skriva dagbok om hur mycket tid och pengar de använde för att hjälpa sin sjuka familjemedlem.

I slutet av varje vecka fick de även uppskatta tidsåtgången. Resultatet visar att de anhöriga i genomsnitt lade 22,5 timmar i veckan på att hjälpa sin familjemedlem.

I kontanta medel lade de i genomsnitt 2 632 kronor per månad, vilket motsvarade 14 procent av den månatliga inkomsten.

Studien är en av de första i sitt slag som fokuserar på den objektiva och subjektiva vårdbördan för anhöriga till psykossjuka. Med subjektiv vårdbörda menas sjukdomsrelaterade påfrestningar och påverkan på de anhörigas livskvalitet.

FAKTA Schizofreni och psykossjukdomar

Ungefär 40 000 personer i Sverige lever med diagnosen schizofreni, som tillhör gruppen psykossjukdomar. En psykos innebär en förvrängd verklighetsuppfattning.

En person som lider av schizofreni kan ha ångest, perioder av nedstämdhet och är oftast väldigt passiv. Detta kan leda till svårigheter i att upprätthålla normala sociala relationer, att ta hand om det egna boendet eller att sköta ett arbete.

Många personer med schizofreni isolerar sig.

Självmordsrisken är jämförelsevis hög.

Det finns inget botemedel mot schizofreni, men adekvat medicinering och stöd i kombination med social träning ökar den dagliga funktionsförmågan.

Källa: Schizofreniförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om