Grundligare utredning av skolor

Hur ska Piteå kommun ta hand om elever med behov av särskilt stöd? Den frågan är såpass komplex att en grundlig undersökning av resursskolorna Tallbackaskolan och Mellangård behöver göras och sedan ställas mot ett annat, konkret alternativ. Det förs fram i en redogörelse.

Niclas Ekberg, doktor i pedagogik och Kristina Hansson, kommundoktorand,  lägger fram sin redogörelse kring resursskolorna nästa vecka.

Niclas Ekberg, doktor i pedagogik och Kristina Hansson, kommundoktorand, lägger fram sin redogörelse kring resursskolorna nästa vecka.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-09-24 06:00

PT har i flera artiklar berättat om Barn- och utbildningsnämndens förslag att lägga ner resursskolorna Tallbackaskolan och Mellangård.

Detta för att spara fem miljoner kronor under de kommande tre åren, men samtidigt också anpassa verksamheten mer till dagens skollag, skapa särskilda undervisningsgrupper ute i hemskolorna, resursteam och tillföra mer resurser till elevernas hemskolor.

- Det här är jättesvåra frågor. Det är lätt att säga och att ha åsikter kring barn i behov av särskilt stöd och hur det stödet ska organiseras, men det är betydligt svårare att få till stånd en organisation som uppfyller den nya lagen, säger Niclas Ekberg, doktor i pedagogik som tillsammans med Kristina Hansson, kommundoktorand, tagit fram en första redogörelse.

- Den kan ses som en språngbräda för politiker och tjänstemän att arbeta vidare efter en översiktsbild, säger Kristina Hansson som menar att det främsta syftet varit att problematisera frågan kring hur skolan ska förhålla sig till elever i behov av särskilt stöd och även hur de eleverna ska kunna inkluderas.

Hon menar att man i dag går allt mer mot synsättet att det inte är eleven som är den "felande länken", istället tittar man på om det är pedagogiken, organisationen eller undervisningen som är problemet.

Samtidigt omöjliggör den nya skollagen inte heller att elever får fortsatt särskilt stöd utanför den ordinarie verksamheten, exempelvis på ett resurscentra.

För kort tid
Efter ett beslut i fullmäktige får ingen nedläggning eller förändring av resursskolornas verksamhet ske innan en utvärdering av dels besparingarna, dels av skolornas resultat behandlas av kommunstyrelsen.

Ekberg och Hansson har bland annat tittat på hur många elever som passerat Tallbackaskolan mellan läsåren 2001/2002 till 2019/2010. Av de 36 pojkar som både påbörjade och avslutade sin skolgång på skolan kom "tre av fem" tillbaka till sin hemklass.

Men några slutsatser av det, menar Ekberg och Hansson att de inte kan dra, eftersom den tid de haft på sig varit alldeles för kort.

De menar, att eftersom det handlar om barn med särskilda och ofta mångbottnade behov finns det ett särskilt ansvar att noggrant utreda och analysera konsekvenserna av en verksamhets- och organisationsförändring.

Deras förslag är därför att en sådan grundlig, framåtblickande undersökning (med intervjuer med både lärare, elever, föräldrar och rektorer) görs av de två resursskolorna. Detta för att kunna förklara uppgifter om exempelvis "återgång" till hemklass.

Det skulle sedan kunna ställas mot ett annat konkret förslag om förändrad verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om