- Man blir så ledsen, säger Lisbeth Jonsson, när hon visar PT den nattliga förstörelse någon eller några ägnat sig åt under helgen.
Tre dagar efter begravningen av Lisbeth Jonssons son gick de till graven för att vårda den. Rätta till små prydnader, se till att hjärtat "vila i frid" fanns på plats, och att blommorna fanns där.
Det var då de upptäckte att nattliga förövare härjat på kyrkogården.
När PT kommer till kyrkogården visar Lisbeth Jonsson rester av prydnader folk satt på gravarna och när vi gick runt urnlunden hittade vi ett tiotal exempel på den meningslösa vandaliseringen.
Under fredag- eller lördagnatt har någon eller några ägna sig åt att tippa omkull och i en del fall slå sönder gravlyktor, slå sönder prydnader, och förstöra solcellslampor som sedan kastats i den nu tomma fontänen.
Känns jobbigt
- Det känns förstås jobbigt när man besöker sin sons grav och ser förstörelsen, säger Lisbeth Jonsson.
Under söndagen fick PT tag i Kristina Granberg, kyrkogårdschef i Piteå församling. Hon kände då inte till gravskändningen, utan fick veta det av PT.
Polisanmälan rutin
- Då ska jag åka dit och se, och göra en polisanmälan, säger Kristina Granberg, som uppger att det är alltid rutin vid skadegörelse och vandaliseringar.
Under eftermiddag fick också polisen in anmälan där en förundersökning inletts och där polisen söker vittnen.
Kristina Granberg polisanmälde tidigare vandaliseringen på Öjebyns kyrkogård. Vad har hänt där?
- Ingenting vad jag vet, men vi har återställt området. Vid större händelser täcker våra försäkringar skadegörelse och vi hjälper allltid till med att återställa även om graven är enskild egendom, säger Kristina Granberg.
Hon funderar varför det blir så här, varför förmodligen ungdomar ägnar sig åt att gå in på en kyrkogård, en helig plats för många, och slå sönder saker.
- Är det dagens ungdom som bär sig åt så här? Vad har de för värderingar? Och har föräldrar verkligen lärt sina barn respekten, hur man beträder en kyrkogård?