Grans får chansen arbeta sig upp ur svackan

I början av 2010 såg framtiden mörk ut för Grans naturbruksskola. I januari kunde PT rapportera att man skulle tvingas spara 4,5 miljoner kronor under året och plocka bort tre lärartjänster till höstterminen. Så illa blev det nu inte.

Skolchef Bo Wiberg är glad att Grans naturbruksskola inte behöver spara 4,5 miljoner kronor i år, vilket hade fått långtgående konsekvenser. I år har man sparat 1,5 miljoner kronor. Ingen anställd har hittills behövt sägas upp. (Arkivbild)

Skolchef Bo Wiberg är glad att Grans naturbruksskola inte behöver spara 4,5 miljoner kronor i år, vilket hade fått långtgående konsekvenser. I år har man sparat 1,5 miljoner kronor. Ingen anställd har hittills behövt sägas upp. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2010-12-07 06:00
Med facit i hand kan skolchefen Bo Wiberg, som även är chef för Kalix naturbruksgymnasium, för det första konstatera att man inte har behövt säga upp en enda anställd, utan att allt har klarats med hjälp av så kallad naturlig avgång: tjänster som blivit vakanta har inte återinsatts och så vidare.
För det andra har man fått anstånd från huvudmannen, landstinget, med att genomföra hela besparingen om 4,5 miljoner kronor i år.
Ekonomi i balans
- Vi har fått möjlighet att jobba med "en ekonomi i balans" fram till 2012, att arbeta mer strategiskt långsiktigt, lite mer företagsekonomiskt om man så vill. Med hjälp av en mängd stora och små åtgärder har vi i år klarat av att spara 1,5 miljoner, resten av underskottet tar vi med oss till nästa år och får då chansen att jobba oss ur den svacka vi är i nu, säger Bo Wiberg.
Det vill till att man både hittar fler intäkter och kan kapa ytterligare i kostnaderna. Landstingets beslut att låta Grans naturbruksskola jobba strategiskt i stället för att tvingas genomföra drastiska nedskärningar snarast har tagits mot bakgrund av den nya gymnasieskolan, som innebär en hel del ovisshet bland annat beträffande elevunderlaget.
Fler elever än väntat
Grundorsaken till att det inte gick så illa som skolledningen fruktade i januari är att antalet elever inte minskade hösten 2010, tvärtom! Den nya hästanläggningen har bidragit till ökningen.
- Vi befarade att vi skulle få betydligt färre elever än tidigare på Grans, i budget räknade vi med 70-75 elever, men det kom 91 elever, säger Wiberg och tillägger att nu är ovissheten om det kommande antalet elever dock större än någonsin, beroende på gymnasieomläggningen.
Profilering mot maskiner
- Vi håller nu på att informera om vad det nya naturbruksprogrammet ska innehålla. Frågan är hur pass attraktivt det kommer att vara bland högstadieeleverna. Det blir inga stora förändringar i utbudet av utbildningar på Grans, men programmet kommer att bli mer yrkesorienterat, och det ger oss bland annat vissa möjligheter att profilera oss mot entreprenadmaskiner (gula maskiner) på ett sätt som vi inte kunnat förut.
Beträffande chansen att få jobb efter utbildningen på Grans säger Bo Wiberg:
- Lite vanvördigt uttryckt vill jag påstå att de som vill ha jobb också får jobb när de slutar här. Visserligen får man vara beredd på att börja med tillfälliga jobb, sommarjobb och så i början. Men jobb finns. Sedan råder det ju lite av Klondike när det gäller att starta eget, entreprenörskap är ett viktigt ämne i nya gymnasieskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om