Den traditionella gatufestivalen sista helgen i juli i Piteå har tidigare haft ett kommunalt stöd med 300 000 kronor.
De senaste fem åren har den kommunala insatsen sänkts.
2012 lägger Piteå kommun in en kvarts miljon kronor.
Hälften
- I jämförelse med liknande arrangemang i grannkommunerna är den summan ungefär hälften av vad Luleå och Skellefteå kommuner satsar i sina arrangemang, säger Jörgen Hult, näringslivsutvecklare vid Piteå kommuns Tillväxtkontor.
I grannkommunerna uppger han att utöver det direkta stödet på 500 000 till 600 000 kronor, köper en del förvaltningar dessutom biljettpaket.
- Något som kan ses som ett indirekt stöd utöver det ordinarie, säger Jörgen Hult.
- Utifrån den aspekten anser jag vår insats är jämförelsevis liten och den har dessutom en klar politisk koppling, tillägger han.
Gäller alla
Sedan ett antal år tillbaka har Piteå kommun markerat ett tydligt krav hos festivalarrangören att få veta hur pengarna används.
- Vi har klara riktlinjer som gör att politikerna kan följa frågan, säger Jörgen Hult.
Sponsringspolicyn eller riktlinjerna gäller inte bara PDOL.
- Vi har ju fler saker här i Piteå där kommunen går in med ekonomiskt stöd. Piteås fotbollsdamer får exempelvis 450 000 kronor. Piteåelit 150 000 som grundbelopp plus 50 000 kronor i individuell prestationsbonus, säger Jörgen Hult.
Att gå in med förlustgarantier till arrangemang eller satsningar av olika slag är med andra ord inget alternativ som Piteå kommun vill ha som utgångspunkt.
- Det har tidigare kunnat dyka upp den typen av förfrågningar. Vi vill inte gärna sitta på läktaren och konstatera att koncept inte håller och efteråt tvingas gå in, säger Jörgen Hult.