Genmodifierat - en het potatis
I Norrbotten bedrivs i år kommersiell odling av den genmodifierade (GMO) potatisen Amflora på sammanlagt drygt 30 hektar. Därutöver har Hushållningssällskapets försöksgård i Norra Sunderbyn fältförsök med en annan GMO-potatis, Amadea.
"Försöksverksamhet i liten skala är väldigt angelägen", säger Jan-Olof Puranen.
Foto: Sanna Eriksson
Avsikten var att Hushållningssällskapet skulle ha provodlat den av EU-kommissionen godkända Amflora på 2 hektar på sin nyligen inköpta försöksgård i Sunderbyn. Men dessa planer sköts alltså på framtiden. I stället kommer föreningen att arrangera ett seminarium i höst, där argument för och emot GMO (genmodifierade organismer) kommer att stötas och blötas.
Försöksodling
Vad som däremot inte har uppmärksammats tidigare är den försöksodling med en annan typ av industripotatis, Amadea - en sort som i likhet med Amflora ägs av BASF-företaget Plant Science Sweden AB - som bedrivs i Norra Sunderbyn. Hushållningssällskapets vd Jan-Olof Puranen försäkrar dock att man inte försökt "mörka" eller hemlighålla fältförsöket med GMO-potatis i Sunderbyn. Han påpekar att företaget Plant Science annonserat (10 juni i bland annat Norrbottens-Kuriren) om "Fältförsök med gentekniskt förändrad potatis".
I annonsen kungörs att Plant
Science Sweden fått Jordbruksverkets tillstånd att under 2010 genomföra fältförsök med gentekniskt förändrad stärkelsepotatis. Förändringarna består i att mängdförhållandena mellan de två stärkelsetyper som normalt finns i potatis har förändrats. Målet är att skapa en stärkelsekvalitet som gör den bättre lämpad för vissa tekniska användningsområden, bland annat papperstillverkning.
Försöksodlingen är på drygt tusen kvadratmeter, det vill säga ungefär som en villatomt.
Sedan 1992
- Den här typen av fältförsök har funnits i Sunderbyn sedan 1992. Det har vi inte sagt nej till, eftersom vi tycker att ren försöksverksamhet i liten skala generellt sett är väldigt angelägen. Om man inte är med och testar nya saker, då säger man nej till en utveckling. Däremot har vi inte tagit ställning till hur det ska bli med GMO framöver, säger Jan-Olof Puranen till PT.
När PT oanmälda dyker upp på försöksgården i Norra Sunderbyn i sällskap med Simon Jonsson, talesman för Naturskyddsföreningen i Norrbotten i GMO-frågor, blir Olle Stattin som jobbar på gården inte glad. Han tycker nästan att man blir förföljd av GMO-motståndare som mer eller mindre smyger i buskarna och han anser att miljövännerna borde ha viktigare saker att ägna sina krafter åt. Per telefon förklarar konsulten Bill Hultman att vi absolut inte får gå i närheten av Amadea-plantorna, detta med hänsyn till risken för virussmitta och att varje knöl som satts kostar mellan 8 och 10 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!