"Fyra kvinnliga präster i mesta laget"

Under fyra söndagar i rad tjänstgjorde enbart kvinnliga präster i Piteå kyrka. Det var i mesta laget, tycker Richard Brännström, kristdemokratisk ledamot av kyrkorådet i Piteå församling. Han efterlyser en bättre balans mellan manliga och kvinnliga präster.

Richard Brännström, kristdemokratisk ledamot av kyrkorådet i Piteå församling, tycker att det blev för mycket av det goda när fyra högmässor i rad leddes av kvinnliga präster i Piteå kyrka. Han efterlyser en bättre könsmässig fördelning. (Arkivbild)

Richard Brännström, kristdemokratisk ledamot av kyrkorådet i Piteå församling, tycker att det blev för mycket av det goda när fyra högmässor i rad leddes av kvinnliga präster i Piteå kyrka. Han efterlyser en bättre könsmässig fördelning. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2010-03-31 06:00
- Ja, jag tycker det ska vara lite mer blandat, bekräftar Richard Brännström, som vid det senaste kyrkorådssammanträdet påtalade snedfördelningen.
Brännström gjorde sitt påpekande i anslutning till kyrkoherde Maria Bergs rapport om verksamheten i församlingen: uppsatta mål, personal, arbetsmiljö och delegationsbeslut.
När Piteå-Tidningen ringer upp Richard Brännström verkar han vilja tona ned frågan, som dock redovisas i sammanträdesprotokollet och som gav upphov till viss diskussion i kyrkorådet.
Efterlyser fördelning
På direkt fråga om han anser det olämpligt att kvinnliga präster leder högmässan i Piteå stads kyrka under fyra söndagar i rad, svarar Brännström:
- Olämpligt vet jag inte, men jag tycker kanske det vore bra med en bättre fördelning mellan manliga och kvinnliga präster. Kanske inte precis varannan gång en manlig och varannan gång en kvinnlig präst, men en viss fördelning.
- Det har ju också lite att göra med vilka tjänster som finns i kyrkan; om det bara är kvinnliga präster i församlingen, så är det väl fullt okej, säger kyrkorådsledamoten med ett skratt.
Richard Brännström säger sig inte veta hur många kvinnliga respektive manliga präster som tjänstgör i Piteås nyligen sammanslagna församling.
Faktum är att det arbetar 6 manliga och 4 kvinnliga präster i församlingen inklusive kyrkoherden Maria Berg. I kyrkorådet är könsfördelningen 7-5 i männens favör bland de ordinarie ledamöterna.
"Min verklighet"
Kyrkoherdens enda kommentar till diskussionen i kyrkorådet lyder kort och gott:
- Det här är min verklighet. Så här ser det ut och så har det varit ända sedan jag kom som präst 1998.
Av de fyra kvinnoprästledda högmässor i svit som stack Richard Brännström i ögonen leddes två av Maria Berg. Det var inget planlagt, utan det bara vart så att kvinnliga präster tjänstgjorde fyra söndagar i rad, förklarar kyrkoherden. I övrigt hänvisar hon till personalkonsulent Katarina Wuopio vid Luleå stift, som arbetat mycket med arbetsmiljö och jämställdhetsfrågor i Svenska kyrkan.
Wuopio leder projektet "Att leva som vi lär", som syftar till att sätta arbetsmiljön i stiftet på agendan på ett samordnat och systematiskt sätt och där jämställdhetsfrågorna är ett område som särskilt belyses. Projektet avslutas med ett så kallat framtidsforum på Pite havsbad i månadsskiftet augusti-september i år.
Projektet startade sedan det visat sig att en stor del av prästvigda kvinnor i Luleå stift kände sig diskriminerade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om