Fulla magasin skapar låga elpriser

Låg efterfrågan från industrin, mycket vatten i vattenmagasinen och att kärnkraften går bättre än förra året, är tre orsaker till att elpriset sjunkit till rekordlåg nivå.

Vattnet strömmar och de norska och svenska vattenmagasinen är fulla - vilket gynnar elkunderna som fått 25 procent lägre elpris i år jämfört med sommaren 2011.(Arkivbild)

Vattnet strömmar och de norska och svenska vattenmagasinen är fulla - vilket gynnar elkunderna som fått 25 procent lägre elpris i år jämfört med sommaren 2011.(Arkivbild)

Foto: Karl Axel Dahlberg

PITEÅ 2012-08-01 06:00

- Och blir det en regnig höst och kärnkraftverken fortsätter att producera kan vi räkna med fortsatt lågt pris, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker vid Svensk Energi.

Han säger att under sommaren går alltid spotpriset på nordiska elbörsen i Oslo ned, eftersom efterfrågan sjunker den här tiden, men just nu är det flera faktorer som gjort att elpriset gått ned med 25-30 procent senaste året.

Dämpad efterfrågan
- Vi har haft mycket regn som skapat mycket vatten i vattenmagasinen.Det gör att vattenkraftbolagen måste producera mycket, det trycker ned priset.

Magnus Thorstensson pekar också på att det är en knackig ekonomisk situation i hela Europa.Det har dämpat efterfrågan vilket leder till mindre behov av el.

Dessutom, priset på Nordpool-börsen sätts i euro, och den senaste tiden har kronan stärkts mot euron vilket bidragit till lägre elpris.

För konsumenterna är läget förstås bra och det finns en chans att det håller i sig.

- Just nu ser det bra ut men det kan förändras. 2006 var priset lågt men hösten kom utan regn och då förändrades läget radikalt. Detsamma kan hända igen, säger Magnus Thorstensson.

Kan det bli så att vattenkraftbolagen gör en "ful grej" och väljer att minska i magasinen för att trycka upp priset?
- Nej.Hälften av våra vatttenkraftverk ligger i strömmande vatten så där produceras kraft hela tiden. Dessutom tänker vattenkraften i årscyklar. Det vatten som finns i magasinen just nu ska räcka ett år, förklarar Magnus Thorstensson, som trots svängningar betraktar den svenska elmarknaden som stabil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om