Framtidens datanissar får motionspiller

Det har med största sannolikhet inte undgått någon att fysisk aktivitet ökar ämnesomsättningen. Faktum är att kroppens ämnesomsättning ökar oproportionerligt mycket vid fysisk aktivitet, ett fenomen som forskarna fram tills för någon månad sedan inte har kunnat förklara.

PITEÅ 2013-03-15 06:00

Forskaren Pontus Boström kom i januari ut med resultatet från en forskningsstudie som med all önskvärd tydlighet pekar på att den ökade ämnesomsättningen med största sannolikhet beror på ett hormon som fått namnet irisin. Det är uppkallat efter en grekisk gudinna på grund av deras gemensamma budbärarfunktion.

Irisinet har, förutom att det ökar ämnesomsättningen, effekten att det påverkar sammansättningen av fettceller. Hormonet driver fettcellsutvecklingen från vita till bruna där de senare anses vara mer metabolt aktiva.

Tanken är att irisin i framtiden kan fungera som "motion på tablett". I försök med möss, vars irisin är identiskt med det mänskliga, har några individer givits en större dos irisin och därefter övermatats på samma sätt som resterande gruppen som inte fått hormonet injicerat. Mössen som doserats med irisin gick, till skillnad från deras kompisar, ner i vikt och visade tecken på andra effekter som annars är typiskt för fysisk aktivitet.

Framtidens datanissar kan med andra ord gå en mer fysisk, om än fejkat fysisk, framtid till mötes. Hurra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om