Framgångar för Norrbotten i Chark-SM
Nyhléns Hugosons Chark AB i Luleå och Jokkmokks Korv & Rökeri har all anledning att vara nöjda med utfallet av Chark-SM 2010, som avgjordes i Göteborg på torsdagskvällen.
Mikael Hugoson, till vänster, vd, och Leif Johansson, platschef på Nyhléns Hugosons Chark, fick ta emot pris för bland annat Sveriges bästa julskinka vid Chark-SM i Göteborg.
Foto:
Bästa skinka
I den sistnämnda klassen var det företagets Tirolerskinka som till den grad föll domarpanelen på läppen att man utsåg den till Sveriges bästa skinka i sitt slag.
Jokkmokksföretaget korades till Svenska mästare för sin produkt Samiskt rökt skinka.
23 medaljer
Luleföretaget rosade tävlingen då man utöver de två SM-vinsterna kammade hem ytterligare 5 stycken guldmedaljer, 11 silver- och 5 bronsmedaljer.
Jokkmokks Korv korades 2008 till Svenska mästare bland annat i falukorv; i falukorvsklassen blev det den här gången två guldmedaljer och en silvermedalj.
Totalt samlade det lilla Jokkmokksföretaget ihop 7 guld-, 8 silver-, 5 bronsmedaljer samt ett hedersomnämnande för den innovativa produkten lingonskinka.
Petterssons Chark i Boden belönades bland annat med en guldmedalj för sin magra falukorv och ytterligare en guldmedalj för en tjock varmrökt korv kallad Rengrillare.
Pölsan guld värd
Som alla som kan sin Torgny Lindgren vet görs landets bästa pölsor i Västerbotten.
Följaktligen har Bastuträsk Charkuterier utsetts till Svenska mästare i pölsa (klass: grova emulsionsprodukter).
Däremot tävlas det inte i palt vid Chark-SM. Apropå pitepalt deltog inte Piteortens Chark i Chark-SM 2010.
- Det är ju inte gratis att delta, man får sätta kostnaden i relation till vad man får ut av det. Och i år valde vi att stå över, säger Stefan Lustig, vd för Piteortens Chark, som kan titta på de 9 medaljer från tidigare Chark-SM som hänger på väggen på kontoret på
Traversvägen.
FAKTA Chark-SM
Chark-SM är branschens stora kvalitetstävling och mötesplats. Evenemanget, som anordnas vartannat år, har vuxit kraftigt sedan starten 2001.
Det tävlas i 16 produktklasser. Produkternas kvalitet bedöms av en domarpanel bestående av representanter för köttindustri, kryddföretag och konsumenter.
Bedömningen görs under tre dagar, cirka två veckor före evenemanget utan att juryn har någon vetskap om vem som har producerat vad.
Helt felfria produkter belönas med guldmedalj, minsta fel eller avvikelse ger silver eller brons. I varje klass utses en Svensk mästare bland de guldmedaljerade produkterna.
Chark-SM arrangeras av industriforskningsinstitutet SIK samt Kött- och Charkföretagen.
Det tävlas i 16 produktklasser. Produkternas kvalitet bedöms av en domarpanel bestående av representanter för köttindustri, kryddföretag och konsumenter.
Bedömningen görs under tre dagar, cirka två veckor före evenemanget utan att juryn har någon vetskap om vem som har producerat vad.
Helt felfria produkter belönas med guldmedalj, minsta fel eller avvikelse ger silver eller brons. I varje klass utses en Svensk mästare bland de guldmedaljerade produkterna.
Chark-SM arrangeras av industriforskningsinstitutet SIK samt Kött- och Charkföretagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!