Fortsatt EU-skydd för falukorv
Den svenska falukorven och hushållsosten får behålla sitt särartsskydd. EU-kommissionen planerade att slopa märkningen Garanterad traditionell specialitet (GTS), men har ändrat sig.
Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX
EU har tre olika märkningar/kvalitetssymboler för livsmedelsprodukter, däribland Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), den mest exklusiva märkningen.
Kalix löjrom väntas snart beviljas denna symbol som första svenska produkt.
Bruna bönor från Öland får snart den näst finaste märkningen, Skyddad geografisk beteckning (SGB), rapporterar Lantbruk.
Totalt finns det över 800 skyddade livsmedelspro-
dukter i EU. Ett exempel på en produkt från vårt östra grannland som bär beteckningen SUB är "Lapin poron liha", det vill säga renkött från finska Lappland. Renköttet som omfattas av beteckningen ska komma från renar som fötts och vuxit upp i det finska renskötselområdet. Renköttet måste dessutom styckas och förpackas i renskötselområdet.
Även "Lapin puikula", mandelpotatis från finska Lappland, får bära symbolen för skyddad ursprungsbeteckning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!