Första häckningen i länet på 65 år
Fyra par av vitryggig hackspett, en av Sveriges mest hotade arter, har i år häckat i Sverige. Ett av paren har häckat i Norrbotten; det är den första kända häckningen i länet på 65 år.
Ove Persson, här på besök i Rävabackens naturreservat, vädjar till sommarstugeägare att avstå från att "städa" i strandskogarna. (Arkivbild)
Foto: Therese Hedman
biotoper där det borde finnas tillräckligt med äldre lövskogar och död ved, berättar Ove Persson, Piteå, medlem av en grupp inom Norrbottens Ornitologiska förening som spanat efter vitryggig hackspett i skärgården i Piteå, Luleå och Kalix kommuner.
De upptäckte ingen häckning då.
Hittade ungfågel
Kring midsommar hittades dock en ungfågel i ett av de områden där man misstänkt att det kunde finnas vitryggig hackspett.
- Vi har inte hittat boet, de här fåglarna är mycket skygga, men vi vet säkert att det har varit en häckning, säger Ove Persson, som inte vill uppge var ungen observerades, men det var inte i Piteå kommun.
- I Piteå skärgård har vi inte funnit något område som är tillräckligt bra. På Mellerstön skulle det kunna finnas ett revir, men dit lyckades jag inte ta mig under vårvintern.
Ljusglimtar
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, som sedan 1990 driver ett projekt för att rädda den vitryggiga hackspetten, kommenterar det faktum att fyra par vitryggiga hackspettar har häckat i Sverige i år, den bästa siffran på många år:
- Det är oacceptabelt att arter utrotas från Sverige. Jag är därför glad över de ljusglimtar vi ser för vitryggen, de kan vara början på en riktigt positiv trend. Jag hoppas att vi återigen kan visa att det går att rädda djur från att utrotas i vår svenska natur.
Utöver Norrbotten har häckningar ägt rum i Värmland och vid Nedre Dalälven. Flera av fåglarna som häckat i Värmland och vid Dalälven härstammar från fåglar som Naturskyddsföreningen planterat ut.
15-tal fåglar
Totalt finns det i dag ett 15-tal vuxna vitryggar i det vilda Sverige. Med årets tillskott av ungar och ytterligare tio utplanterade ungfåglar hoppas man att framtiden ska se lite ljusare ut för denna starkt hotade art.
Ove Persson i Piteå vill vädja till dem som har sommarstugor i de för vitryggar, och även för den mindre hackspetten, så värdefulla strandskogarna att avstå från att städa bort och elda upp murken ved från alar och andra lövträd.
Spara strandskogarna
- Ju mer sommarstugor vi får efter stränderna, desto mer välstädat blir det tyvärr. Vi måste spara strandskogarna: var inte ute och rensa och hugg ved där, det kan man göra någon annanstans! menar och manar Ove Persson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!