2009 beslöt Barn- och utbildningsförvaltningen i Piteå kommun att utreda förutsättningarna för att införa så kallade flexklockor vid samtliga förvaltningar/skolor i Piteå kommun. Detta eftersom Piteå kommuns lönesystem Personec är uppbyggt kring flexklockor som håller reda på avvikelser från arbetstidsschemat.
Systemet används vid BUN:s administration, vid gymnasiet, några skolsköterskor har det, liksom kuratorer, och sedan 1 februari i år finns flexklockor för skolledarna i Piteå kommuns 30 rektorsområden.
Det tillämpas också för de 70
lärarna vid Piteå kommuns arbetsmarknads- och vuxenutbildning, där läraren och fackrepresentanten Matz Lindberg hela tiden varit kritisk. Flexklockan infördes 2009 trots stora protester.
- Tidigare kunde jag jobba hemma en del, men nu när allt ska ske på arbetsplatsen hinns inte allt med,det läggs på hög, sade Matz Lindberg i PT 22 januari förra året.
Ger upp
Sedan dess har Piteå kommun genom arbetsgruppen förgäves försökt införa flexklockan för samtliga lärare i rektorsområdena, men nu väljer arbetsgruppen att mer eller mindre ge upp.
- Jag vill inte säga att vi släppt frågan. Men vi driver den inte. Vi bedömer att det är svårt att införa flexklocka för lärare med nu gällande arbetstidsavtal, säger förskolerektorn Lena Engström till PT.
Hon uppger att det förs inga samtal eller förhandlingar med lärarfacket i frågan.
- Nu är det upp till förvaltningschefen Ingemar Jernelöf att fatta beslut om flexklockan, men han har valt att inte ta något beslut, säger Lena Engström.
Matz Lindberg kommenterar situtionen med att han är glad över att lärarkollegorna ute i rektorsområdena slipper flexklockor.
- Det måste finnas en flexibilitet där man kan arbeta under andra tider än 8-5. Flexklockor hör inte hemma i skolans värld, säger Lindberg, som inte heller tror att kommunen backar och tar bort flexklockorna vid hans arbetsplats Vuxenutbildning.
- Jag skulle äta upp min filthatt om det blev en förändring, säger Matz Lindberg.