Till skillnad från Kulturföreningen Ordmån har PNFF nästan inga medlemmar och det är i stor utsträckning olika människor som kommer till föreläsningarna, beroende på om man är intresserad kvällens av ämne eller inte. Det påpekar Bo Persson i föreläsningsföreningens styrelse.
Ämnena varierar och bredden är stor, det kan handla om naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora, om exempelvis bioenergi likaväl som om islamofobi och politik. Det enda man kan vara säker på är att föreläsningarna hålls på torsdagar, dock inte varje vecka.
Fagert fejs ger röster
Vårterminen inleds i februari och först ut är Henrik Jordahl, född och uppvuxen i Piteå, men numera bosatt i Stockholm och verksam som forskare vid Institutet för näringslivsforskning.
Han är så kallad programchef för tjänstesektorns ekonomi vid institutet, vars huvudman är Svenskt Näringsliv.
I Piteå ska han dock tala om något helt annat, nämligen om huruvida politikers utseende har någon betydelse för deras framgång hos väljarna. Mycket tyder på att så faktiskt är fallet, i varje fall i Finland. Jordahl och en kollega till honom har undersökt skönhetseffekten i finska val.
Kan en del av Thomas Bodströms och Maria Wetterstrands popularitet förklaras med att de ser bra ut? kan man undra. Jordahl kanske har svaret.
Norrbottens flora
Från Föreningen Norrbottens flora kommer Jan Ahlm, Kalix, för att berätta om vad projektet lärt oss om florans variation och utbredning i landskapet Norrbotten. Sture Westerberg, länsstyrelsen i Luleå, medverkar också liksom Irma Davidsson och Hans Groth med flera som deltagit i inventeringarna.
En riktig kändis och rimligtvis en publikmagnet är feministen och litteraturvetaren, professor Ebba Witt-Brattström, som gästar PNFF i mars. Hon ska prata utifrån sin bok "Å alla kära systrar!" (Norstedts, utgiven våren 2010), som handlar om 1970-talets kvinnorörelse och om författarens tid som ung kvinna i denna rörelse.
"Vems islam?"
Professor är även maj månads gäst Mohammad Fazlhashemi, närmare bestämt i idéhistoria vid Umeå universitet. Den i Iran födde idéhistorikerna, som tidigare föreläst i Piteå, har bland annat forskat i hur den muslimska världen och västvärlden ser på varandra och om detta ska han också berätta när han på nytt besöker stan i vår. Hans bok "Vems islam?" från 2008 är en storsäljare. Sist men inte minst har kommunalrådet Peter Roslund lovat att komma till Piteå nya föreläsningsförening, en av torsdagarna i april, för att prata om livet som politiker. Kanske kan han vittna om hur det känns att bli hudflängd av Janne Josefsson.