Flitiga bin är ingen liten bisak

Det surrar runt kupan, men en liten rökpust lugnar de hårt arbetande bina. Biodlaren Lennart Grahn kollar vant sina kupor för att se att allt är som det ska. En rolig och viktig bisyssla.- Var tredje tugga du stoppar i dig är ett resultat av pollinerande insekter.

Ett bi kommer lastat med pollen på bakbenen. Pollen som omvandlas av ungbina till fodersaft som blir mat åt larverna.

Ett bi kommer lastat med pollen på bakbenen. Pollen som omvandlas av ungbina till fodersaft som blir mat åt larverna.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-06-02 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Flitig som ett bi. Här har vi verkligen ett talesätt som har täckning. Det finns de som hävdar att bin är oumbärliga för livet på jorden. Som pollinerande insekt har biet stor betydelse för frukter, bär, grönsaker och nötter.

Många hot
Men hoten är många. I exempelvis USA och Kina är bina kraftigt decimerade och i vissa fall utrotade. En process som pågått i minst 20 år och en möjlig förklaring är användandet av bekämpningsmedel som innehåller neonikotinoider.

- Det är ett problem på många håll i världen, men i Sverige är det nog snarare utbredningen av varroa-kvalster som utgör ett hot i delar av landet. Kvalstret finns främst i Södra Sverige, men också i Tornedalen, säger Lennart Grahn.

Andra hot är sjukdomar och förändringar i binas livsmiljö.

På uppgång
Grahn är biodlare på hobbybasis (den som har fler än 15 bikupor måste skatta för inkomsterna), men är också bitillsynsman knuten till länsstyrelsen.

- Min uppgift är att se till att biodlarna följer Jordbruksverkets lagar och förordningar. När det finns misstanke om sjukdom gör jag en besiktning i syfte att undvika spridning. Dessutom utbildar jag folk som är intresserade. Jag har precis startat en kurs, berättar Lennart Grahn.

Biodling är en hobby på uppgång. De kurser som finns är ofta fullbelagda och varje år tillkommer flera hundra nya biodlare i landet.

I Norrbotten är cirka 180 biodlare organiserade.

Honung är nyttigt
Binas pollinering är som nämnt oerhört viktig, men för biodlarna är det givetvis den åtråvärda honungen som hägrar. Varje kupa producerar 20-25 kg honung per år.

- Jag hävdar att den lokalproducerade honungen är bäst. Honung är nyttigt. Det sägs att pollenallergiker som "medicinerar" med honung i god tid före pollensäsongen får mindre besvär.

Äter du honung själv?
- Varje dag. På gröten och direkt på matsked, säger Grahn.

Däremot är det inte ultimat att stoppa honung i hett te då en del av de nyttiga ämnena förstörs.

För att inte bisamhället ska dö under vintern ersätts honungen med sockerlösning. Lasse Hallander, styrelseledamot i Sveriges Biodlares Riksförbund, är kritisk till detta. Han hävdar att när den näringsrika honungen byts ut mot socker ökar risken för att bina ska drabbas av sjukdomar och dö.

FAKTA Bin och honung

I Norra Sverige är det främst krainerbin och nordiska bin som odlas.

Varje bisamhälle har en drottning. Dessutom arbetsbin och drönare.

Det tar 21 dygn för ett arbetsbi att utvecklas från ägg via två larvstadier till färdigt bi.

Larverna matas med pollen som omvandlats till proteinrik fodersaft.

Varje bisamhälle producerar 20-25 kg honung.

Honungens lukt, smak och färg beror på de blommor som bina hämtat nektar från.

Huvuddelen av honungen består av fruktsocker och druvsocker samt vatten.

Dessutom innehåller honung enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer, aromatiska ämnen, bakteriehämmande ämnen med mera.

Inga tillsatser är tillåtna i honung.

Källa: Sveriges Biodlares Riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om