- 97 procent av Piteå kommuns invånare får dricksvattnet via intagen vid Hemlunda, så det finns skäl att se över utsläppen. Det finns bakterier som överlever det mesta, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Björn Berglund, som i kampen för rent dricksvatten vill gå vidare med att göra hela Svensbyfjärden till så kallat skyddsområde.
Stiger i värde
PT redogjorde i tisdagens tidning för planen att tvångsanslutna minst ett 60-tal hushåll i Hemlunda/Vitsand till det kommunala avloppsnätet. Syftet är att kommunen vill förhindra att det läcker ut icke önskvärda saker i fjärden som kan påverka dricksvattnet.
Planen omfattar såväl fasta som icke bofasta hushåll där en anslutning till avloppsnätet kommer att kosta 90 000-110 000 kronor. Kostnaden tas ut även av den lilla sommarstugan som kanske nyttjas tre månader under sommaren.
- Det kan uppfattas som mycket pengar, men samtidigt stiger huset i värde. Det blir ju inte precis sämre med ett bättre avlopp, säger Björn Berglund.
Råkar husägaren redan ha godkänd avloppslösning kommer kommunala Pireva att förhandla om inlösen av anläggningen, och nu står också Nötön och Fårön på tur.
Jordbruket påverkar
- Det har kommit önskemål från de områdena att få kommunalt va. Målet är att alla hushåll ska inlemmas i det kommunala systemet, säger Björn Berglund.
För att skapa det nya skyddsområdet runt Infjärden inleder kommunen inom kort arbetet med att kartlägga alla utsläpp till Svensbyfjärden.
- Det finns många jordbruk i området som förorsakar utsläpp vi i dag inte har någon kontroll över, säger Björn Berglund, som pekar på att han inte pratar om den reglerade förvaringen av gödsel, utan om det som sprids på åkrarna.
- En del går ned i jorden med det sker också en utlakning där gödsel går ned i dikena och förs vidare av bland annat regnvattnet, menar Björn Berglund, som säger att om området blir skyddsområde kommer det att formuleras skarpare krav på befintliga avloppsystem.
Det blir också betydligt strängare krav för de som etablerar nya verksamheter.
- Ett EU-direktiv gör att vi måste utföra detta. Vi borde gjort detta tidigare, men nu planerar vi att genomföra det där miljö- och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet och där vi också har en rapporteringsskyldighet till länsstyrelsen.