Finansieringen inte en självklar fråga
Säkrare, snabbare, billigare. Den tunga industrin i Norrbotten tycker att det är hög tid att bygga Norrbottniabanan. Men att näringslivet ska vara med och finansiera järnvägen är inte lika självklart.- Infrastruktur är principiellt ett samhällsansvar. Vi betalar för att nyttja banan, säger Per Embertsén, vd för SCA i Munksund.
Hela 87 procent av de tillfrågade företagen vill att Norrbotniabanan byggs. För den tunga exportindustrin, exempelvis Smurfit Kappa i Piteå, innebär en kustjärnväg säkrare, snabbare och förmodligen billigare transporter.
Foto: Robert Lundberg
Industrimannen Carl Bennet, som bland annat sitter i SSAB:s styrelse, har tidigare sagt till PT att "Norrbotniabanan är nyckeln för den tunga industrin i norr. Det skulle ge oss nödvändig konkurrenskraft med industrin i övriga Europa".
Kortare transporter
- För oss handlar det om väsentligt kortare transporter. Vi skickar drygt 350 000 ton per år med järnväg. Det mesta till Umeå, men också till Skövde, säger Per Embertsén.
Leif Sandström, planeringschef på Smurfit Kappa, ser bara fördelar med byggandet av en kustjärnväg.
Säkrare och snabbare
- Stambanan är sårbar. En ny järnväg innebär säkrare och snabbare transporter. Vi tror också att vi kan transportera större volymer och det sparar pengar, säger Leif Sandström.
Smurfit Kappa i Piteå skickar cirka 200 000 ton gods per år med järnväg.
Även Billerud Karlsborgsverken i Kalix är inne på samma spår. Logistikchefen Peter Löfgren är mycket positiv till Norrbotniabanan.
- Vi skickar våra produkter med tåg sex dagar i veckan. En del går till Haraholmen och annat till södra Sverige.
Ska industrin vara med och betala för järnvägsbygget?
- Det är en ledningsfråga, men generellt är väl infrastruktur en statlig angelägenhet, säger Peter Löfgren.
Sara Burlage, informationschef på SSAB i Luleå, konstaterar att Norrbotniabanan skulle få stort värde för SSAB.
- Vi transporterar stora volymer med tåg ner till Borlänge. En ny järnväg ger snabbare och säkrare transporter. Vi ser Norrbotniabanan som en nödvändighet.
Visa att vi vill
Boliden skickar stora mängder kopparslig från Aitik till Rönnskärsverken. Varje dag går ett tåg tur och retur.
- Vi tar också upp rötslam från Stockholm med tåg. Vi planerar vidare att börja sälja gråberg och då behövs bra järnvägsförbindelser, säger Peter Rickardsson, platschef i Aitikgruvan.
Lindbäcks Bygg nyttjar inte järnvägen så mycket i dag, men Norrbotniabanan skulle kunna ändra på den saken.
- Det viktiga är att industrin här uppe verkligen gör klart att vi vill ha järnvägen. Det tråkiga är att satsningar här i norr alltid ska ställas mot satsningar söderut som anses viktigare, säger Stefan Lindbäck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!