2007 stunderade 1 703 elever på Strömbackaskolan. Hösten 2012 beräknas antalet elever bli 1 399 och 2015 lyder prognosen 1 135 elever. Alltså en minskning med 568 elever.
- Att kullarna blir mindre vet vi och det måste vi givetvis rätta oss efter. Om några år har det stabiliserats på en lägre nivå, säger gymnasiechefen Eva Lindbäck (bilden).
Färre antal elever innebär att vissa program får färre sökande. På Strömbackaskolan innebär det att restaurang- och livsmedelsprogrammet inte startar med någon årskurs 1.
- Vi hade bara fyra sökande. Samma sak gäller det humanistiska programmet, som också ställs in.
Annan skola
De elever som trots allt vill läsa på dessa program måste söka sig till någon annan gymnasieskola i länet.
Samtidigt finns det fler praktiska program med få sökande, men den nya utbildningen i processteknik med inriktning på träindustrin ska trots att bara fyra sökt starta till hösten. Även den nya utbildningen till industrirörmontör har få sökanden, sju stycken.
- Det är utbildningar som kommit till i samråd med industrin och de som väljer programmen är i princip garanterade praktikplatser. Chanserna till jobb är också goda, säger Eva Lindbäck.
Inte behöriga
Samtidigt finns förhoppning om att fler niondeklassare ska få upp ögonen för dessa utbildningar. Från och med i måndags och fram till den 7 maj är det möjligt för de som ska börja gymnasiet i höst att göra nya val.
Men enligt tidigare erfarenheter är det få som utnyttjar den möjligheten.
Bygg- och anläggningsprogrammet samt fordons- och transportprogrammet är två praktiska program som utgör undantag. Där räcker inte antalet platser till för alla förstahandssökande.
Samtidigt är hela 57 av 457 förstahandssökande inte behöriga. För dessa elever finns möjligheten att läsa upp betygen under vårterminen i nian.
- Det är ganska många som brukar fixa det, säger Eva Lindbäck.
Ska man leta efter trender så är det ändå uppenbart att fler elever söker sig till högskoleförberedande program som samhälls, natur och teknik.
Att de högskoleförberedande programmen blivit populärare har sannolikt att göra med den nya gymnasiereformen.