- Saken är väl snarast den att vi har blivit bortskämda genom att under en följd av år ha haft ovanligt milda vintrar. I slutet av 1970-talet var det alltid så här kallt under ett par, tre veckor i februari, säger Leif Öhman när vi söker upp honom på Piteå Hamn AB:s kontor på Haraholmen.
Inga fartyg ligger inne denna kylslagna fredagsmorgon med undantag för den från Luleå inlånade bogserbåten Valkyria, som fungerar som lokal isbrytare, och hamnens egna bogserbåt. Men det är inget konstigt med det, förklarar Öhman, den här tiden på året kan det vara rätt glest mellan båtarna.
Lossa massaved
Nästa fartyg väntas ankomma vid middagstid på lördag för att lossa massaved.
Förseningar kan förstås inträffa på grund av isläget och behovet av isbrytarassistans, men något större problem för fartygstrafiken vållar kylan och isen faktiskt inte.
Vintern kom tidigt den här säsongen, redan i november, och på nyårsafton var Bottenviken och Norra Kvarken helt täckta av upp till 25 centimeter tjock is.
Efter en period med mildväder kopplade Kung Bore åter greppet. Sedan mitten av februari har ett omfattande högtryck parkerat över Skandinavien och sedan dess matas mycket kall luft in över oss österifrån.
Iskoncentration
SMHI skriver att det återstår att se hur stor del av farvattnen utanför de svenska kusterna som täcks av is innan vintersäsongen är slut. Rekordvintern 1986-1987 var iskoncentrationen den 13 mars nära nog hundraprocentig i samtliga havsområden utanför Sveriges kuster, långt utanför danska Skagen.
Enligt femdygnsprognosen för Piteå kommer kylan att dämpas en aning, men vi får räkna med fortsatt kyla, minst 20 grader minus, även nästa vecka.
- I dag är Bottenviken täckt av 35-70 centimeter fast is. Enligt gällande restriktioner ska fartyg till hamnarna här uppe i norr ha en storlek på minst 4 000 ton dödvikt och uppfylla svensk-finsk isklass 1A, berättar hamnchefen i Piteå, Leif Öhman.
Max en timme ute
Isklass 1A innebär svåra isförhållanden, mer än 50 centimeter tjock is.
För de anställda vid Bottenvikens Stuveri gäller att vid 25 graders kyla eller därutöver arbetar de en timme ute, följt av en timmes arbete inomhus och så vidare. Det betyder att man har
dubbel arbetsstyrka. Maskinernas lyftkapacitet halveras vid nämnda temperatur.