EU-plantprojekt ska ge härdiga växter
Piteå kommun deltar, tillsammans med norra Finland, Island och skotska Orkneyöarna, i ett treårigt EU-projekt för att få fram härdiga träd och buskar.
Det finns ett stort trädgårdsintresse hos privatpersoner och kommuner i norra Sverige och önskemål om ett bredare sortiment av växter som lämpar sig för våra breddgrader, säger parkchefen i Piteå kommun, Ulrika Bohman, apropå ett aktuellt plantprojekt i EU:s norra periferi, där Piteå kommun är en av parterna. Det handlar både om perenner, buskar och träd.
Foto: Sanna Eriksson
EU:s norra periferi
Från Finland medverkar forskningsstationen MTT i Rovaniemi och Uleåborgs universitet, från Island Lantbruksuniversitetet i Reykjavik och från Orkneyöarna Orkney College UHI i huvudstaden Kirkwall.
Idén till projektet i EU:s norra periferi, New Plants for Northern Perifery Market, föddes i Piteå, som behöver nytt, tåligt plantmaterial till sina parker och gatumiljöer.
- Vi är intresserade av träd, buskar och perenner, i princip allt växtmaterial, även sådant som är lämpat för privata trädgårdar, säger kommunens parkchef Ulrika Bohman.
Demoområden
Hon berättar att man nyligen skickat ut formulären till en enkät/marknadsundersökning, som ska ge svar på vad kommuner, landskapsarkitekter, handelsträdgårdar och andra inom den gröna sektorn i Norrland saknar.
- Är det stora träd, vintergröna buskar eller något annat som efterfrågas? Det ska enkäten förhoppningsvis ge besked om så att vi vet vilka växter vi ska börja med, säger Ulrika Bohman.
Utbudet kan breddas dels med okända eller oprövade växter som lämpar sig för vårt nordliga klimat, dels med beprövade växter med passande proveniens (härkomst, ursprung) som inte finns på marknaden i dag.
När marknadsundersökningen är klar kommer de medverkande fyra länderna att driva upp samt byta växter med varandra. Det kommer också att anläggas demonstrationsparker/trädgårdar i alla medverkande regioner nästa vår.
- Det ska bli intressant att se hur plantorna från Island och Orkney med deras maritima klimat klarar sig i Piteå. Att träd och buskar från norra Finland går bra hos oss vet vi, därifrån kommer en stor del av björkarna som vi planterar i våra parker och i gatumiljön, säger Ulrika Bohman.
Piteå har intentionen att sprida informationen till alla intresserade kommuner, trädgårdsföreningar, handelsträdgårdar och enskilda trädgårdsodlare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!