Erling sadlade om från musik till Vespor

- Visst är dom fina! utbrister Erling Nordlund medan vi beundrar två av hans egenhändigt renoverade Vespor, en ljust färgad "Elite" från 1957 och en blå "Touring" från 1962. Och så är de av plåt, det är viktigt, påpekar Vespavurmaren.

"Jag har det så jäkla bra, jag kan vara här i verkstaden och meka en timme, sedan åker jag kanske och fikar på Ekbergs eller far till Step in eller tar min dagliga timslånga promenad", säger Erling Nordlund.

"Jag har det så jäkla bra, jag kan vara här i verkstaden och meka en timme, sedan åker jag kanske och fikar på Ekbergs eller far till Step in eller tar min dagliga timslånga promenad", säger Erling Nordlund.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2010-11-02 06:00
Den förstnämnda skotern, en 125-kubikare som egentligen bär beteckningen VN2, är exakt samma modell som förekommer i den gamla filmen "Prinsessa på vift", där Audrey Hepburn och Gregory Peck gör Rom osäkert genom sin framfart på just en sådan Vespa, förklarar Erling Nordlund.
Den andra motorcykeln är av samma modell som den Vespa med vars hjälp Erling själv upptäckte Europa under tidigt 60-tal.
I keps och solglasögon
- Då körde jag omkring i keps och solglasögon, säger Erling och skrattar medan han sätter hjälmen på huvudet för att fotograferas på sin fyrväxlade 150-kubikare Vespa Touring VGLB.
Erling Nordlund är musikprofilen som sadlade om till samlare och reparatör/renoverare av olika modeller av Vespa från 1950- och 1960-tal. Då den välkände musikern (basist i jazztrion Ruben Arcticus) och musikadministratören (han var under en period chef för Rikskonserter i övre Norrland och var den som drog igång Musik i Pite älvdal) avgick med pension från jobbet som rektor för kommunala musikskolan i Piteå för några år sedan, så bestämde han sig för att prova något helt nytt som inte hade någonting med musik att göra. Han valde Vespa.
Ville byta kapitel
- Jag ville byta kapitel i livet, säger Erling när vi träffar honom i verkstaden där han meckar med sina Vespor.
- När jag var 15 år var jag helt insnöad på musik, jag hade bara musik i huvudet; jag satt och övade på piano medan kompisarna höll på med sina moppar. Jag visste bokstavligen inte vad en förgasare var när jag började med den här hobbyn. Jag hade visserligen ägt och kört Vespa, men jag hade aldrig brytt mig om hur den fungerade - om den gick sönder lämnade jag bara in den på verkstad, säger Erling och berättar att han numera till och med helrenoverar motorer, slipar och lackerar karosseri, skärmar och detaljer, rubbet, från vrak till en Vespa i skick som ny.
Utan tvivel händig
En inte särskilt händig person som undertecknad kan inte låta bli att tänka, att han tidigare må ha haft ett högst förstrött intresse av motorcyklar, men att han knappast har tummen mitt i handen, n’Erling Nordlund.
Erling hämtar fakta om sin hobby från alla möjliga håll, inte minst på internet, och letar efter reservdelar och renoveringsobjekt på alla möjliga och till synes omöjliga ställen. En av hans för närvarande sex Vespor, en Grand Sport från 1960 som står uppallad i verkstaden och som är på god väg att återfå sin grandezza, hittade han i en snödriva i Luleå.
Han säger att han också ställer "dumma" frågor till alla som vet mera. Han har sina kontakter, exempelvis en kille i Italien som har hjälpt honom mycket och kan skicka grejer och en Vespafantast i Finland, en pensionerad kyrkoherde faktiskt, som är en ovärderlig tillgång.
Fantastisk finne
- Han är fantastisk, jag kan fråga honom om en liten bricka som sitter långt inne i motorn och han är direkt med på noterna, vet precis vad jag talar om, säger Erling Nordlund och framhåller för övrigt att en Vespa är en Vespa och inte till exempel en Lambretta eller en Honda eller en Yamaha. "Många säger Vespa om alla skotrar, men det är ju som om man skulle kalla alla bilar för Ford."
Nordlund är en noggrann herre som för bok över alla sina renoveringsobjekt. Han har även samlat på sig trycksaker om historiska Vespamodeller. "Den här fick jag tag på i Chicago, med sprängskisser och allt", säger Erling och viftar med en riktig lunta.
Körbart skick
Han är också lycklig ägare till "alla Vespagubbars och -gummors bibel", Vespa Tecnica i fem delar.
Det har blivit dags att gå ut och provköra två av Vespapärlorna som är i omedelbart körbart skick.
PT:s fotograf pekar på de mycket lågt sittande backspeglarna, de är placerade nästan i höjd med förarens fötter.
- Det fungerar faktiskt. Man ska ha kontakt bakåt, men mest se framåt, säger Erling Nordlund och det låter nästan som en deklaration av hur han ser på livet.
FAKTA/Vespa
Vespa (geting på italienska) är en skoter tillverkad av det italienska företaget Piaggio. Vespor tillverkas sedan 1946 och var som populärast på 1950- och 1960-talet; redan år 1988 hade 10 miljoner Vespor sålts.
Under andra världskriget hade Piaggio tillverkat flygplan och när kriget var slut ville ägaren Enrico Piaggio ta fram en modern motorcykel till överkomligt pris, ett nyttofordon för massorna.
Enligt en ofta upprepad uppgift i Vespakretsar hade fabriken en massa noshjul till flyplan över, därför kom den första Vespan att förses med små 8-tumshjul.
Den tidigare helikopterkonstruktören Corradino D’Ascanio ritade en prototyp till den första Vespan med de typiska kännetecknen: en motor placerad vid sidan om bakhjulet som driver hjulet direkt utan kedja eller kardan, en kombinerad ram och kaross av plåt som kapslar in motorn, små hjul.
Med andra ord en liten och lätt tvåhjuling som är enkel att manövrera och som ger bättre skydd mot väder och vind och mindre risk för oljefläckar på kläderna än vad som är fallet med konventionella motorcyklar och mopeder. Så blev också Vespan en omedelbar succé.
Inte bara tekniskt är Vespan en genial konstruktion, utan även formgivningen är avancerad. På Nationalmuseum i Stockholm finns en Vespa Grand Sport från senare hälften av 1950-talet utställd som en typisk representant för 1900-talets strömlinjeformade produkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om