Getingen har må hända dåligt rykte, men den har en viktig funktion i naturen. Det är en rovinsekt som håller nere mängden skadedjur. Problemen uppstår när getingarna vill dela boplats med oss människor. Något som är relativt vanligt.
Många är rädda
På sommaren vill vi gärna äta och fika ute och det är då som det kan bli konfrontation. Getingarna vill helt enkelt smaka och då uppstår irritation och inte minst skräck.
- Det är många som är väldigt rädda för getingar. Ett stick gör ont och är man allergisk kan konsekvenserna bli allvarliga, säger Kennet Nordström, som arbetar med skadedjursbekämpning på Anticimex i Piteå.
En explosion
Den vädermässigt dåliga inledningen på sommaren medförde att skadedjursbranschen trodde att problemen skulle bli små i år, men så kom augustivärmen och plötsligt var det getingar överallt.
- Vi blev lite tagna på sängen. Det ringer väldigt många människor varje dag och vi har massor med bokningar. På måndag ska vi ta itu med 40 getingbon, säger Nordström.
Getingen är som alla av släktet steklar mycket känslig för insektsmedel, men det gäller att få bort drottningen annars bygger hon bara upp ett nytt bo.
- Det blir en krock mellan människor och getingar. Egentligen är getingen en nyttig insekt och störs man inte ska man låta dem vara i fred.
Många stuckna
Getingar anfaller sällan en människa utan orsak. Ofta händer det om den blir trängd eller om boet hotas.
- Om man tänker ta bort ett getingbo själv bör man ha heltäckande kläder och absolut ett munskydd. Getingarna orienterar sig nämligen med hjälp av människans utandningsluft, säger Kennet Nordström.
Undvik mönstrade kläder
Och när getingen surrar runt matbordet är det bra att undvika häftiga rörelser.
Andra knep är att täcka över godsakerna, undvika mönstrade kläder i starka färger och vara observant när man ska äta och dricka. Att bli stucken i munnen är aldrig bra.
- Det är ovanligt många som har blivit stuckna den senaste tiden. I höst när getingarna ska dö kan de vara extra griniga eftersom de irrar runt utan mål. Det är bara drottningen som överlever, berättar Kennet Nordström.