Onsdag kväll färdigställde arbetarekommunens styrelse sitt remissvar över Piteå kommuns nya politiska organisation, som föreslås få färre nämnder, att fler beslut underställs kommunstyrelsen och 13 fritidspolitiker tas bort.
- Vi följer det beslut representantskapet tog 22 maj och 6 september. Något annat vore konstigt, säger arbetarekommunens ordförande Bengt Ek till PT.
Det är inte osannolikt att kommunstyrelsen också tar det beslutet på måndag.
- Jag har fått signaler om det, säger han.
Lurade väljare
Frågan är hur mycket väljarna blir lurade i ett läge där de i val utsett politiker som plötsligt kastas ut mitt i mandatperioden?
- En aspekt är att en kommun kan fatta vilket beslut den vill förutsatt att den inte bryter mot kommunallagen, och det gör nog inte Piteå. De vi valt har mandat att fatta den här typen av beslut. Men en annan aspekt är att gör man så stora förändringar så bör väljarna underställas det vid ordinarie val, menar statsvetaren Håkan Myrlund, tidigare professor vid LTU.
Han pekar på nackdelen med vårt valsystem: Vi röstar på partier som utser sina företrädare där väljarna får mindre inflytande.
- Piteå styrs av socialdemokrater och för dem blir detta en inre organisationsfråga, men frågan är om inte väljarna bör göras medvetna om vad som händer?resonerar Myrlund, som också pekar på att det är i och för sig inte är ovanligt att kommuner ändrar sina organisationer.
Röstboskap i politiken
- Det har Älvsbyn gjort, men de har åkt på pumpen, säger Myrlund, som också undrar hur mycket pengar man egentligen sparar på alla bantningar.
Han ser det inte som självklart att en politisk organisation blir effektivare för att man tar bort ett antal politiker.
- Ju fler man tar bort, ju svårare blir det för små partier att komma in. Och en nämnd eller ett fullmäktige behöver inte bli mer aktivt för att man tar bort några personer eftersom en politisk församling alltid består av en grupp "röstboskap"som inte är aktiva, säger Håkan Myrlund.
Statsvetaren pekar på en svaghet i valrörelserna, att de sällan handlar om lokalpolitik.
- Istället för att föra ut viktiga lokala frågor blir valrörelserna en spegling av rikspolitiken. Här måste Piteås politiker vara tydliga emot väljarna, och jag tar hellre en folkomröstning än att man tar beslut ovanför huvudet på folk, säger han.