Elkraftsexpert kritisk till små värmepumpar
För den enskilde kunden är det i dag ekonomiskt fördelaktigt med en mindre värmepump som svarar för 60 procent av effektbehovet. Men för nätet/elsystemet är det illa att en stor mängd värmepumpar (luft-luft eller luft-vatten) stannar eller inte räcker till när utetemperaturen sjunker under 15-25 minusgrader.
Foto: Gunnar Westergren
Lundmark, som är universitetsadjunkt vid Elkraft, LTU Skellefteå, har läst PT: s artiklar där förespråkare för och emot värmepumpar har kommit till tals. Och han ger på sätt och vis båda sidor rätt.
Men sett ur ett samhällsperspektiv, menar han, driver det upp elpriset att villornas värmepumpar inte räcker till eller stängs av (för att skydda pumpens kompressor), och att man i stället spetsar med mer och mer el när nätet är som mest belastat och genereringen kostar som mest.
Ingen tillfällighet
- Ett hus som har bytt från direktel eller vattenburen el - alltså elpatron och ledningar - till en mindre värmepump blir mer som en direktelvilla igen när det blir riktigt kallt och nätet är som mest belastat, när genereringen kostar som mest och vi måste stoppa in de här toppkraftverken för att inte elgenereringen ska kollapsa.
Det är knappast någon tillfällighet att näringsminister Maud Olofssons utspel om timvis elavläsning kommer nu, efter de upprepade pristopparna på el, påpekar Martin Lundmark. Han tycker dock i princip att timmätning, som ska göra det möjligt för hushållen att styra belastningar till tidpunkter då priset är lägre, är en bra idé. Men det kommer att ta lång tid att införa timvis avläsning och innebära en del kostnader för oss elkunder, tror han.
- Timvis avläsning borde ha införts för längesedan; om vi satsat annorlunda då, hade vi haft stora besparingar gjorda redan.
Väntat i tio år
- Det här med timvis mätning har jag väntat på i tio år. Det viktiga med timvis avläsning är att den ger en omedelbar respons på en marknad där varan inte kan lagras.
- Av- eller omregleringen av elmarknaden gjorde mig bedrövad, för jag tyckte att vi hade ett stabilt och väl fungerande system som man bröt sönder. Det var ett system med en väl uppbyggd stabilitet som i hög grad byggde på ingenjörsvetenskap: man hade pumpkraftverk, man kunde ha nattström, dagström, sommar- och vintertaxor och så vidare.
Lundmark menar att debatten dessvärre handlar om fel saker, exempelvis diskuteras en pseudofråga som om huruvida kärnkraftsägarna medvetet förlängt stillestånden för att driva upp elpriserna.
Ingenjörsbrist
- Mycket av styrningen har flyttats från ingenjörer till ekonomer - på gott och ont, kanske. Men för närvarande är det en brist på ingenjörskunskaper i samhället. Tyvärr är intresset för elkraft väldigt lågt från studenternas sida. Vi har en jättebrist på elkraftsingenjörer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!