Edman varnar för vindkraftsutbyggnad

Det är inte bara fördelar med vindkraft, vilket man kan få för sig med den hallelujastämning som nu råder i Piteå kommun, där Europas största vindkraftspark ju planeras. En som riktar ett varningens finger mot vindkraftsutbyggnaden är miljökämpen, författaren och debattören Stefan Edman.

"Många har för sig att vi behöver vindkraften i Sverige, men så är det faktiskt inte. Vi har ett överskott på el i Sverige i dag", säger författaren och debattören Stefan Edman, som fruktar för konsekvenserna av en ohejdad utbyggnad av vindraften. Då kan en av de stora oreglerade Norrlandsälvarna hänga löst.

"Många har för sig att vi behöver vindkraften i Sverige, men så är det faktiskt inte. Vi har ett överskott på el i Sverige i dag", säger författaren och debattören Stefan Edman, som fruktar för konsekvenserna av en ohejdad utbyggnad av vindraften. Då kan en av de stora oreglerade Norrlandsälvarna hänga löst.

Foto: Roger Lundsten / Scanpix

PITEÅ 2009-11-20 06:00
Stefan Edman, som var miljörådgivare åt Göran Persson, varnar för de negativa konsekvenser i form av bland annat utbyggd vattenkraft som en alltför snabb och omfattande vindkraftsexploatering för med sig. Om man blir fartblind och inte planerar utbyggnaden av vindkraft noggrant kan en av de stora, outbyggda Norrlandsälvarna hamna i farozonen, befarar Edman.
- Först vill jag säga att jag i grunden är positivt inställd till vindkraft; jag var med och lade det första målet om vindkraftsutbyggnad: 10 terawattimmar till år 2015, berättar den flitige föreläsaren Stefan Edman, som PT når per telefon i Göteborg, där han medverkar vid Kvalitetsmässan.
Reglerkraft behövs
- Sedan dess har ju ambitionen växt och det nuvarande planeringsmålet för vindkraft är fastställt till 25 TWh till 2020. Det tror jag aldrig kommer att kunna byggas, men säg att man bygger 10-12 TWh, redan då är man inne i ett mycket stort behov av reservkapacitet i form av vattenkraft. Hela Luleälven är på 13 TWh.
Edman tycker att det talas alldeles för lite om behovet av reserveffekt, den kraft som måste finnas till hands när det inte blåser tillräckligt.
Orolig för utbyggnad
- Jag tror inte att folk i allmänhet känner till det här - men de flesta inser nog, när de tänker efter lite - att eftersom vinden inte alltid blåser måste vi ha en backup hela tiden. Och i Sverige finns ingen annan kraftkälla av den här storleken att tillgå än vattenkraft. Och jag är orolig för att vi, med de stora ambitioner som nu finns för vindkraften, ska hamna i ett läge där vi måste bygga ut en av de sista outbyggda älvarna i norr.
Fallhöjder kvar
Att exempelvis Piteälven måste byggas ut i full skala är något som bara inte får ske, understryker Stefan Edman, som på 80-talet var med och kämpade för att de sista fyra nationalälvarna skulle fredas för alltid.
Det finns de facto fallhöjder kvar i de redan exploaterade älvarna, så det borde inte bli nödvändigt att bygga ut ytterligare en älv.
- Jag är nöjd om vi får en diskussion om det här. Så att det inte plötsligt poppar upp: "Oj då, nu har vi byggt ut så mycket vindenergi att vi måste ha mer reservkraft, det måste göras nå’t radikalt, vi får ta en älv till."
Svenskt elöverskott
Edman pekar även på att vi i dag faktiskt har ett överskott på el i Sverige. Om kärnkraften ska avvecklas behövs det ersättningskraft, annars inte för att tillgodose vårt eget inhemska behov av elenergi.
- Den vindkraft vi nu bygger är egentligen för export, för att kunna hindra nytillkommande kolkraft i till exempel Tyskland. Och det är väl OK, i varje fall ur klimatsynpunkt, slutar Stefan Edman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om