Dragkamp om megadatacenter
Piteå och Luleå är två av en rad kommuner som försöker locka stora amerikanska webbolag att bygga så kallade megadatacenter i Sverige. Det handlar om gigantiska anläggningar där företag som Microsoft, Yahoo och Facebook kan placera sina tusentals servrar och nätverksutrustning.
Ska den så kallade Grängestomten på Haraholmen visa sig bli ett trumfkort? Piteå kommun hoppas få något av de stora nordamerikanska webbolagen att bygga ett megadatacenter just här.
Foto: Gunnar Westergren
Lämpligt klimat
Medeltemperaturen över året anges till 1,9 grader C och i genomsnitt bara fyra dagar om året har en temperatur på över 25 plusgrader.
Det förhållandevis kalla klimatet är med andra ord ett starkt argument för att lokalisera megadatacenter till norra Sverige. Ett annat skäl som talar för Sverige, och som förs fram av Invest Sweden, är låga elpriser och en säker eltillgång.
Men detta med ett lågt elpris är en sanning med modifikation. Enligt facktidningen Computer Sweden valde Google troligen att placera sitt megadatacenter i Finland (i ett nedlagt pappersbruk öster om Helsingfors) i stället för i Sverige på grund av den betydligt lägre finska elskatten för datahallar.
42 platser
På Invest Swedens webbplats listas inte mindre än 42 tillgängliga platser runt om i landet som kan anses lämpliga för etablering av datacenter, och fler kan det bli. Dessa platser återfinns i allt från Luleå (bland annat Aurorum science park), Arvidsjaur (Nordlunda) och Piteå i norr till Malmö och Sjöbo i söder.
I sak har inget nytt hänt sedan PT skrev om projektet i våras (15 april). Men från Luleå arbetar Matz Engman, verksamhetsledare på Aurorum science park, vidare med att sälja in Luleå och Piteå som lämpliga lokaliseringsorter för stora nordamerikanska it-företag som funderar på att etablera datacenter i Sverige.
Säljresa
I januari bär det i väg på ytterligare en säljresa till Nordamerika. Invest Sweden arrangerar, 15-20 amerikanska företag ska besökas och en av deltagarna är Matz Engman.
Han förklarar att de regioner som försöker få it-jättarna att välja just deras region i nuläget samarbetar inom ramen för Invest Swedens datacenterprojekt.
- Vi konkurrerar inte med varandra nu, utan först om vi får hit något företag till Sverige. Då får vi visa upp oss och visa vem som är bäst, säger Engman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!