"Det saknas en politisk vision"

Bostadsbyggandet är segt, planeringen tar för lång tid och politikerna passar i frågan om hur Piteå ska klara målet 43000 invånare 2020.- Kommunpolitikerna har inte punktat upp hur det ska gå till, säger advokat Gunnar Granström, som engagerat sig mycket i hur Piteå ska utvecklas som attraktiv bostadsort.

Vid ett välbesökt frukostmöte fredagsmorgon fick näringsfolk i Piteå höra att det bygg för lite och alltför många projekt ligger i långbänk i Piteå kommun.

Vid ett välbesökt frukostmöte fredagsmorgon fick näringsfolk i Piteå höra att det bygg för lite och alltför många projekt ligger i långbänk i Piteå kommun.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ 2013-02-16 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Antalet byggkranar över en stad brukar ange nivån på bostadsbyggandet. I Piteå har inga synts under flera år och bristen på bostäder var temat vid ett frukostmöte i vardagsrummet i Bryggeriet på fredagsmorgonen. Mötet bekräftade att det finns ett utbrett missnöje inte minst bland näringslivsfolk över att "det är för mycket snack och för lite verkstad" där politikerna är otydliga kring hur kommunen ska få fler invånare och bostadspolitiken lyser med sin frånvaro.

Rikard Fahlman, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling, tog upp Piteå kommuns mål att växa från nu 41 100 invånare till 43 000 år 2020.

- Det är detsamma som hela Lillpite, Hortlax och Sikfors, sade Fahlman, som pekade på att förra året var födelseöverskottet i Piteå 20 personer. Nettoflyttningen blev enbart 120.

Öka tempot
- Vilket betyder att vi måste öka tempot och vad är det som styr för den som vill flytta hit? Arbete? Nja. Bostäder? Tveklöst ja, sade Rikard Fahlman och pekade på att det råder akut brist på lägenheter, och det råder ett moment 22 på fastighetsmarknaden.

Och det dröjer några år innan de bostadsprojekt PT redovisade i går är i hamn.

- Vi har högar med säljobjekt men folk har ingenstans att flytta då de helst vill bo i en trea mellan Ica och Coop. Receptet är  - bygg, sade fastighetsmäklaren, som dock menar att det går trögt och att det finns flera skäl till det.

Ett är att det är svårt att få lönsamhet i projekten. En nybyggd hyresrätt kostar i dag lägst 1 300 kronor/kvadratmeter. Ett annat är långa planerings- och handläggningstider. Exempelvis har det tagit fem år för BD-bygg att komma till skott med de två hyreshusen på Strömbacka strand och det finns fler exempel på senfärdighet.

I höstas gav byggnadsnämndens ordförande Björn Berglund tjänstemän på Miljö-och byggförvaltningen en utskällning för att Rawis bygglov för polishuset legat i långbänk, men förvaltningschef Ulf Hedman avfärdar det.

- Vi är snabbast i landet vad gäller bygglov.

Släpp byggrätterna
Rikard Fahlman menar att ska det bli fart på bostadsbyggandet krävs fler tomter på Fårön, Nötön/Renön och Hemlunda.

- Då kan man inte hålla på och jäklas i planarbetet. Släpp begränsningarna i byggrätten. Det finns 1,6 kilometer strand för varje person i Norrbotten.

Mäklaren anser att det inte finns en hållbar politisk vision för bostadsbyggandet och det är också advokat Gunnar Granström inne på.

- Det finns inte något mål och kommunen säger ingenting. Och inte ett kommunalråd är med här.

Gunnar Granström sade att trots allt har Piteå ett bra läge eftersom det finns entreprenörer som vill bygga. Så är det inte i Luleå.

- Vill kommunen öka befolkningen måste politikerna underlätta för dem som förvandlar sina sommarhus till året-runt-boenden. Detta är en tydlig trend och den går inte att stoppa. Folk vill bo i attraktiva områden, sade Rikard Fahlman.

Kommunchefen Mats Berg kom med inspelet "Är Piteborna beredda att ta konsekvenserna av vad det innebär att bli nära 2 000 fler?"

- Men, vi måste kommunicera bättre vad vi gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om