"Det lönar sig med jämställdhet i industrin"

Jämställdhets- och värdegrundsarbete lönar sig. Men en förutsättning för ett lyckat resultat är att den högsta företagsledningen deltar aktivt i arbetet.

Jämställdhets- och värdegrundsarbete går inte att delegera, det är ett långsiktigt arbete som den högsta företagsledningen måste vara engagerad i. Det fastslår Pär Lärkeryd, före detta vd för verkstadsföretaget Indexator i Vindeln, som föreläste i Piteå på tisdagen.

Jämställdhets- och värdegrundsarbete går inte att delegera, det är ett långsiktigt arbete som den högsta företagsledningen måste vara engagerad i. Det fastslår Pär Lärkeryd, före detta vd för verkstadsföretaget Indexator i Vindeln, som föreläste i Piteå på tisdagen.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-09-07 06:00

Det poängterade Pär Lärkeryd, nytillträdd koncernchef på Norra Skogsägarna och före detta vd för verkstadsföretaget Indexator i Vindeln, då han på tisdagen föreläste i Piteå under rubriken "Värdegrunden som konkurrensmedel". Eller mer populärt: "Det lönar sig att medvetet rekrytera kvinnor till industrin", vilket är en del av hans budskap.

De flesta jämställdhetsprojekt på arbetsplatser misslyckas dels på grund av att de är just tidsbegränsade projekt, dels för att inte vd själv deltar aktivt, utan ofta delegerar frågan till personalchefen, framhöll Lärkeryd.

Inbjudare till föreläsningen var Piteå kommuns tillväxtavdelning och bland deltagarna fanns representanter för Smurfit Kappa Kraftliner, Bottenvikens Stuveri, förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning, arbetsförmedlingen med flera.

Manlig arbetsplats
Den resa som Pär Lärkeryd inledde som vd för Indexator 2005/2006 och som inte är avslutad ännu (Lärkeryd sitter i dag i styrelsen för Vindelnföretaget) tog fart sedan styrelsen beslutat att det privatägda verkstadsföretaget i Västerbottens inland skulle bygga ut verksamheten. Man hade då en omsättning på 205 miljoner kronor och sysselsatte 140 personer, varav endast 11 procent var kvinnor. Från hösten 2005 fram till våren 2008 ökade andelen kvinnliga anställda till 21 procent.

Indexator, ett exportintensivt företag som tillverkar rotatorer, vriddon till arbetsmaskiner för skogsbruk och entreprenad, betraktades som och var de facto en typiskt manlig arbetsplats. De få kvinnor som var anställda arbetade i huvudsak med administrativa sysslor och städning. I fabriken arbetade nästan bara män.

- När vi nu skulle bygga den nya fabriken i Vindeln, insåg vi att vi måste börja rekrytera även kvinnor till yrken som tidigare varit mansdominerade. På så sätt kunde vårt arbetskraftsbehov tillfredsställas, vi skulle i ett slag i princip kunna dubblera tillgången på lokal arbetskraft, säger Pär Lärkeryd, som inte sticker under stol med att hans tanke med att rekrytera kvinnlig arbetskraft var en ren rekryteringsfråga och inte någon jämställdhetsfråga.

Många fördelar
- Men det skulle komma att visa sig, att vi på köpet fick ökad kvalitet, förbättrad produktivitet, en förbättrad arbetsmiljö och en
attraktiv arbetsplats för både kvinnor och män.

Successivt utvecklades ett jämställdhetsarbete som fördjupades till ett arbete med företagets hela värdegrund.

- Tack vare projektet Jämvikt, som drevs i Västerbotten under ledning av Näringslivets Ledarskapsakademi, kom jag till insikt om att ökad jämställdhet är en framtida konkurrensfaktor, berättade Pär Lärkeryd.

År 2009 startade Indexator ett värdegrundsarbete, som innebar att man tog tag i sin företagskultur och sina värderingar. En viktig del av detta är jämställdheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om