Det finns ingen rättspraxis

Det finns ingen rättspraxis för vad som är okej att som anställd skriva på Facebook och andra sociala medier. Dessutom saknar de flesta företag en policy i dessa frågor.

PITEÅ 2011-09-22 06:00

Förr gnällde vi om dumma chefer över en öl på puben, men i dag kommunicerar särskilt den yngre generationen via sociala medier. När Novus Opinion på uppdrag av rekryteringsföretaget Navigio genomförde en undersökning bland 16-29-åringar så visade det sig att 54 procent brukar skriva om sin chef eller kollegor i sociala medier.

Leda till uppsägning
Det är inte förbjudet att skriva om sin arbetsplats, men ärekränkande omdömen, hot och förtal kan vara skäl för uppsägning. Likaså om man skriver om företagshemligheter eller på annat sätt anses skada företaget.

I Novus Opinions undersökning framkommer att många inte har förstått att deras skriverier kan få konsekvenser.

- Det finns skäl att tänka sig för. Särskilt inom den privata sektorn. Offentligt anställda har ju meddelarfrihet, säger Martin Wästfeldt, chefsjurist på fackförbundet Unionen.

Saknas rättspraxis
Wästfeldt berättar att det pågår ett övergripande fackligt arbete med målsättningen att ta fram riktlinjer och råd för hur medlemmarna bör förhålla sig till de sociala medierna.

I februari 2010 hade bara sju procent av de svenska företagen en policy för sociala medier, men för en anställd som gjort bort sig saknar det betydelse. De flesta anställningsavtal reglerar redan vad som kan vara ett brott mot lojalitetsplikten.

Men, enligt Wästfeldt, saknas rättspraxis angående sociala medier och vad som är grund för uppsägning. Fallen är få i Arbetsdomstolen, men det är väl inte otänkbart att uppsägningarna på Goexcellent hamnar där.

Till dess kan man med fördel anamma den princip som påstås gälla för Microsofts anställda.

"Don’t be stupid!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om