Det är fråga om en ny modell för företagsutveckling, ett pilotprojekt där sex av SCA:s entreprenörer i Norrbotten och Västerbotten får lära sig hur företaget kan utvecklas och stärka sin lönsamhet.
- Utbildningen handlar till stor del om ledarskap, men går betydligt längre än de flesta ledarskapskurser - här involveras inte bara entreprenörerna, utan även deras anställda, förklarar Ulf Sandström, vd för SMF Skogsentreprenörerna.
- Det nya är att vi ger små företagare möjlighet att, med avancerade analyser som grund, tillsammans med alla medarbetare utveckla sin verksamhet, säger Ulf Sandström.
SMF Skogsentreprenörerna har tidigare genomfört företagsutveckling i samarbete med konsultföretaget Rekrytema Sweden AB i Göteborg, som har ett koncept med analyser för utbildning av företagsledare. Nu tar man det ett steg vidare och involverar alltså även företagens anställda.
Målsättningen är att konceptet ska kunna tillämpas vidare - SCA vill vara en partner för sina entreprenörer i alla de fyra nordligaste länen och SMF utvecklar entreprenörer över hela landet.
Tack vare att SMF får EU-medel för sin satsning blir kostnaden för entreprenörföretagen inte så hög, påpekar Ulf Sandström.
Ledarrollen
På onsdagen var företagsledarna föremål för Rekrytemas så kallade Job-match-analys, där vars och ens ledaregenskaper gås igenom. Personliga egenskaper som inre drivkraft, stresstolerans, beslutskaraktär (viljestyrka, uthållighet med mera), energinivå, framåtanda, handlingskapacitet, tolerans, relationsinriktning och genomslagskraft (uttryckt dominans, kommunikativitet, öppenhet) analyserades.
Thomas Bothe från Rekrytema sammanfattade utifrån tidigare gjorda tester personens styrkor och svagheter - man talar dock hellre om förbättringsområden.
En av deltagarna fick veta att han tycktes brista något i entusiasm. Bothe berättade att amerikanarna har ett uttryck som inte är så dumt: "fake it ’til you make it" (ungefär låtsas till du lyckas).
- Man kan faktiskt träna sig i att ha en glad och optimistisk utstrålning, som smittar av sig på omgivningen, sade Bothe och påstod att "varje problem som man har är en affärsmöjlighet".
I dag deltar företagsledarna från Norrbotten tillsammans med sina anställda och på fredag är det västerbottningarnas tur.