De rödgröna redo börja bygga Norrbotniabanan
I valrörelsens elfte timme kastar Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Piteå fram ännu ett argument för att rösta på dem i valet nu på söndag, nämligen Norrbotniabanan. Endast de rödgröna är beredda att börja bygga banan 2014.
Norrbotniabanan behövs bland annat för att minska godstrafiken på väg, framhåller Helena Stenbäck (MP) och Peter Roslund (S). Banan ska dras parallellt med den nuvarande järnvägen genom stan. Av visuella skäl och med hänsyn till buller sänks järnvägen en halv meter ungefär där Uddmansgatan möter Timmerleden.
Foto: Erik Westergren
Området vid Södra hamn och brandstationen är en av två tänkbara platser för lokalisering av ett resecentrum i centrala Piteå. Den andra platsen är vid fotbollsplanerna på Strömsborg.
Rådslag
Exakt var resecentrumet ska ligga och hur det ska utformas, det vill S och MP att Piteborna ska få vara med och säga sitt om inom ramen för ett rådslag.
Roslund och Stenbäck påpekar/påstår att Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna ändå är de två partier som, såväl lokalt som på riksplanet, har dragit det tyngsta lasset när det gäller Norrbotniabanan. Peter Roslund är för övrigt ordförande i Norrbotniabanegruppen, en partipolitiskt obunden intressegrupp som verkar för banans förverkligande.
Så här i valtider kan Roslund och Stenbäck inte låta bli att påtala att de centerpartistiska ministrarna Maud Olofsson och Åsa Torstensson i näringsdepartementet, vid sitt tillträde, hade alla möjligheter att verka för Norrbotniabanans byggstart.
Utraderat
- Det fanns pengar avsatta i den infrastrukturplan som Göran Perssons regering antog 2004. I dag är de pengarna borta, allt som gällde Norrbotniabanans finansiering och genomförande är utraderat, säger Peter Roslund.
I våras slog Trafikverket fast att Norrbotniabanan, om den kommer till stånd, ska dras från länsgränsen till Pitsund, där banan passerar på bro över till Pitholm, och där byggs en godsbangård. Banan går sedan via centrala Piteå med möjlighet till ett resecentrum på gångavstånd från stadens centrum.
Värdefull utsikt
Centralt stationsläge och möjlighet till rationell godshantering för industrin och djuphamnen gör att detta alternativ sammantaget är mest fördelaktigt, trots en något högre anläggningskostnad, konstaterade Trafikverket.
Genom stan ska järnvägen gå parallellt med nuvarande spår. Peter Roslund poängterar att utsikten från Uddmansgatan mot Sörfjärden måste bibehållas och samma sak gäller Södra hamnsparken. Både med hänsyn till det visuella intrycket och bullret kommer ett nytt järnvägsspår att sänkas med cirka en halv meter ungefär där Uddmansgatan möter Timmerleden.
Hela Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå beräknas kosta mellan 20 och 26 miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!