Dans stärker motoriken och ger de unga ökad kroppskännedom, kroppsmedvetenhet, stärkt självkänsla och dans kan dessutom användas som verktyg i annat lärande, till exempel historia och matematik.
Om detta är de blivande danslärarna Malin Morin, Agnes Rodin, Malin Arnesson och Marlene Garcia rörande överens.
Förstaårselever
På torsdagen presenterade de fyra tjejerna och deras fem kurskamrater, som alla är förstaårselever på danslärarutbildningen vid Musikhögskolan i Piteå, sin barndansföreställning "Djungeltrubbel" i Studio Acusticum. Uppsättningen, som är inspirerad av Djungelboken, vänder sig till 6-9-åringar och publiken vid torsdagsmorgonens föreställning bestod av elever från Norrmalmsskolan och Backeskolan.
Direkt efter föreställningen anordnades en workshop där eleverna själva fick prova på att dansa under ledning av några av danslärarstudenterna, att aktivt uppleva dansen som uttrycksform.
Dansglädje
Notabelt var den glädje som barnen - även killarna! - visade över att få dansa tillsammans med kända figurer från Djungelboken som den gröna ormen Kaa, den vita elefantöversten Hathi och den kronprydda orangutangen Kung Louie. Många barn tycker verkligen det är roligt att dansa, säger de blivande ämneslärarna i dans.
- Vi ser fram emot att få dansa för och med barnen samt erbjuda dem att delta i ett kreativt äventyr där endast fantasin sätter gränser! förklarade danslärarstudenterna före den bitvis dramatiska föreställningen, där man visade prov på streetdans/hiphop, modern dans, jazzdans och flamenco.
Sedan 2003
Förstaårseleverna har skapat en föreställning om vänskap, identitetssökande och det unika i olikheter.
Sveriges första danslärarutbildning har funnits i Piteå sedan 2003 och länge har det också varit landets enda utbildning i sitt slag med examensrätt. Men nu har även Dans- och cirkushögskolan i samverkan med Stockholms universitet fått examensrätt i dans.
Intresset för dans i skolan ökar och chanserna att få jobb efter den mellan fyra och fyra och ett halvt år långa utbildningen är goda, berättar Malin, Agnes, Malin och Marlena. Cirka 90 procent av dem som genomgått utbildningen tidigare har fått jobb.
Danskommuner
Piteå och Skellefteå har gått i bräschen och kan kallas för danskommuner. Men det är långt ifrån alla grundskolor och gymnasier som inser värdet av att ha dans på schemat med utbildade lärare. Det lär dröja innan dans blir självklart på samma sätt som bild och musik.