Dagstema om hållbar framtid

Piteå kommun är en av de ledande i Sverige när det gäller att forska och utveckla smarta energitekniska lösningar och det är i fokus i dag torsdag när dagstemat är "Teknik och hållbar framtid".

Piteå är en energismart kommun - men det gäller att se den helhet som handlar om teknik och hållbart samhälle, menar Åsa Wikman, Robert Bergman, Maria Näslund och Halldo Lundgren.

Piteå är en energismart kommun - men det gäller att se den helhet som handlar om teknik och hållbart samhälle, menar Åsa Wikman, Robert Bergman, Maria Näslund och Halldo Lundgren.

Foto:

PITEÅ 2012-08-09 06:00

Piteå kommun har antagit en klimatplan som går ut på att spara 30 procent energi från 2008 till 2020. I pengar handlar det om minst åtta miljoner kronor årligen och omfattar såväl kommunen som de kommunala bolagen och det finns föregångare när det gäller energibesparingar. De senaste 15 åren har Assi Kraftliner (numera Smurfit Kappa) kapat 90 procent av sitt oljeberoende, ett program initerat av ingenjören Tore Persson som redan då såg problemen med ett allt för starkt oljeberoende.

Under åren har olika aktörer i Piteå arbetat för att få fram smarta energilösningar, dit hör Chemrec, DME-satsningen vid Smurfit, talloljefabriken på Haraholmen, forskningen inom Solander Park och utvecklingen av Piteå som stark vindkraftskommun.

Spretig bild
Robert Bergman vid IS Piteå säger när vi möter honom, energiingenjören Halldo Lundgren, samhällsbyggaren Åsa Wikman, och Maria Näslund vid Solander Science park på Noliamässan, att bilden av Piteå kan vara spretig.

-  Därför är det viktigt att se helheten. Vad Piteå gör för att skapa en hållbar framtid, säger Robert Bergman, som pekar på att i dag torsdag vill kommunen ge Noliabesökarna den helhetsbilden.

Därför innehåller dagens program om "Teknik och hållbar framtid" en energisk föreställning med Åsa Persson, det genomförs en inspirationsutställning i hall två, och under eftermiddagen sker seminarier om hållbar utveckling, framtidens boende, framtidens drivmedel, vindkraft, och hållbart resande och turism.

-  Det är viktigt att ha en hållbar strategi, säger Åsa Wikman, som bytt jobbet som miljöinspektör till att arbeta vid samhällsbyggnadsenheten, som också pekar på att det finns ett egenansvar för att bygga ett hållbart samhälle.

Dit hör var vi exempelvis gör våra inköp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om