Brorestaureringen blev dyr

Drygt en miljon avsattes för att restaurera Sågforsbron över Lillpiteälven i Åträsk utanför Piteå. Nu krävs ytterligare 160 000 kronor till projektet.- Det blev mer kostsamt än beräknat, säger Anna Elmén Berg, antikvarie vid Piteå museum.

Planen var att Sågforsbron skulle färdigställas i somras, men projektet har blivit dyrare än beräknat. Den dryga miljonen räcker inte och nu behövs ytterligare 160 000 kronor för att färdigställa bron nästa sommar.

Planen var att Sågforsbron skulle färdigställas i somras, men projektet har blivit dyrare än beräknat. Den dryga miljonen räcker inte och nu behövs ytterligare 160 000 kronor för att färdigställa bron nästa sommar.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2011-10-18 06:00

Sågforsbron byggdes 1902 och klassas som en av länets mest värdefulla broar i ett kulturhistoriskt perspektiv. Med åren har bron blivit i allt sämre skick och under 2008 dokumenterades bron genom foton och uppmätningsritningar.

En plan för restaurering upprättades av timmerman Ingemar Sjölund.

Piteå museum är projektägare, men det är länsstyrelsen som med drygt 912 000 kronor via det statliga anslaget för kulturmiljö/byggnadsvård som bekostar restaureringen. Även Piteå kommun, som äger bron, har bidragit med 110 000 kronor.

Pengarna slut
- Tanken var att slutföra projektet i sommar, men projektpengarna har inte räckt. Gallijaur-Järvlia Kulturbygdsförening, som utför restaureringen, beräknar att det kommer att kosta ytterligare 160 000 kronor för att slutföra projektet, säger Anna Elmén Berg.

Varför räckte inte pengarna?
- Det handlar om ett komplicerat arbete och till stor del handlar det om att täcka arbetskostnader.

Kritiska röster om att broprojektet inte skötts effektivt och kostat alldeles för mycket avvisas av Anna Elmén Berg.

- Det handlar om ett hantverk. Timret bilas för hand. Det är anledningen till att Gallijaur-Järvlia Kulturbygdsförening anlitades.

Leif Björk, ordförande i kulturbygdsföreningen tillika arbetsledare för restaureringen av Sågforsbron säger sig inte heller förstå kritiken.

- I sommar har vi byggt nya kistor och brofästen. Det var lite mer komplicerat än vi trodde.

En kritisk röst hävdar att en grävmaskin stått mer eller mindre overksam på platsen under flera veckor?
- Det stämmer inte. Jag hävdar att det var tur att vi hade tillgång till en grävmaskin. Annars hade det nog blivit ännu dyrare, säger Leif Björk.

Men pengarna har ändå inte räckt?
- Det är nog inte ovanligt att projekt fördyras. I stort sett handlar det om lönekostnader, men vi behöver också ta tid grävmaskinen nästa sommar. Jag tycker att det här jobbet har gått rätt bra, säger Björk.

Av merkostnaden på 160 000 kronor ska länsstyrelsen stå för 90 procent. Piteå kommun beräknas bidra med 16 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om