Brister om livsfarligt ämne

Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå, säger att kunskapen om farorna med asbest inte alltid är så bra. Särskilt bland de yngre finns en omedvetenhet.

Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå, säger att kunskapen om farorna med asbest inte alltid är så bra. Särskilt bland de yngre finns en omedvetenhet.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ 2010-11-09 06:00
Asbest är eldsäkert och har därför haft en mängd olika användningsområden, allt från veke i oljelampor till skyddskläder. I äldre byggnader kan asbest bland annat finnas som fasad (eternit) eller i isoleringen.
Problemet är att asbest är mycket hälsovådligt. Om de små fibrerna tränger ner i lungorna kan det sluta med döden. I Sverige förbjöds asbest redan 1982, men det finns i cirka 840 000 lägenheter och mer än 400 000 småhus. Bostäder som i många fall är i behov att renovering.
- Det finns asbest i många hus i Piteå, exempelvis på zonområdet. Det är i samband med ombyggnader och rotjobb som det kan bli problem med asbest, säger Magnus Nyström.
Krävs information
PiteBo har varit bra på att samordna saneringen när bolaget renoverat sina fastigheter och de saneringsföretag som utför asbestsanering är väl medvetna om vikten av att följa regelverket.
- De flesta tar seriöst på det här, men visst finns det risk att småföretagare och inte minst privatpersoner utsätter sig för asbestexponering, ibland omedvetet.
- Bland de yngre är inte medvetenheten om asbest lika stor. Därför kör vi information på de gymnasiala branschprogrammen, säger Magnus Nyström.
På Affärsgatan i Öjebyn har badrummet i en lägenhet nyligen asbestsanerats. Att asbest kan finnas i fogmassa och fix bakom kaklet eller under golvmattan vet nog inte alla. Nu är betongarbetaren Torgny Backman på plats.
- Numera görs det här på ett bra sätt. Det var betydligt slarvigare på 80-talet, berättar Backman som efter asbestsaneringen bilat bort betonggolvet.
- Vi väntar alltid ett par dagar. Man vill inte gärna utsätta sig för asbestdamm.
Måste ha utbildning
För att få sanera asbest måste man genomgå en utbildning och man måste också klara en läkarundersökning. Varje sanering kräver tillstånd från Arbetsmiljöverket. De som sanerar måste ha skyddsutrustning och utrymmet ska förses med plastsluss. Materialet ska sedan förseglas och skickas till deponin.
- Asbest är farligt, men även ersättningsmaterialen kan ställa till problem. Det är mycket damm och fibrer i luften på en byggarbetsplats. Det kan också vara dålig kontroll på importerat byggmaterial, säger Magnus Nyström.
Många åker från byggarbetsplatsen i arbetskläderna och riskerar att på det sättet ta med sig hem damm och andra partiklar.
- Det finns en oro i branschen och i takt med att saneringar av äldre fastigheter ökar så ökar också risken för att arbetarna ska exponeras för asbest.
FAKTA Asbest
Asbest är sedan 1982 förbjudet i Sverige.
Cirka 400 000 ton asbest finns inbyggt i äldre bostäder (cirka 840 000 lägenheter och fler än 400 000 småhus).
Asbest (av grekiska asbestos som betyder "outsläcklig") är en samlande beteckning på olika fiberartat kristalliserade silikat.
Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de tränger in i kroppen och ner i lungorna.
Varje år dör cirka 200 000 människor i hela världen på grund av asbest.
Eternitfasader innehåller asbest. Asbest kan också finnas i luftkanaler, isolering, kakelfix och fogmassa samt under plastmattor.
Det finns ett omfattande regelverk för hur asbestsanering ska utföras.
Källa: Arbetsmiljöverket, Byggnads och Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om