Brister i handelns prismärkning

Det finns brister i hur dagligvaruhandeln redovisar sina priser i butik. Det visar en stor marknadsundersökning som Konsumentverket genomfört. Särskilt slarvas det med jämförelsepriser.

Prismärkningen på hyllorna överensstämmer ofta inte med det pris som sedan scannas in. Särskilt gäller detta jämförpriser.

Prismärkningen på hyllorna överensstämmer ofta inte med det pris som sedan scannas in. Särskilt gäller detta jämförpriser.

Foto: Felipe Morales / SvD / SCANPIX

PITEÅ 2010-01-28 06:00
Med hjälp av konsumentvägledare i 35 kommuner har Konsumentverket undersökt 291 butiker över hela landet. Ingen av kommunerna i södra Norrbotten ingår dock, utan de som ligger närmast är Luleå och Skellefteå, där tio respektive åtta dagligvarubutiker har granskats.
Följande tio varugrupper kontrollerades: knäckebröd, färdigförpackade färska tomater, färdigskivad ost, ägg i 6-pack, frysta köttbullar, fryst lax i portionsbitar, läsk i burk, mjölkchoklad (godis), blöjor och hushållspapper.
I huvudsak har butikerna som ingår i undersökningen kontrollerats med avseende på hur lång tid det tog att hitta prisinformation på hyllkant, om prisinformationen överensstämde med prisfrågeterminalen samt om jämförpriset angavs i rätt enhet (för ägg var 10 procent av jämförpriserna angivna i fel enhet, den korrekta enheten är kronor per styck, inte per 6-pack.
Otillfredsställande
Resultatet var otillfredsställande på flera punkter:
nFör 9 procent av varorna i undersökningen var det svårt att hitta priset, eller så hittades det inte alls. För jämförelsepris var motsvarande siffra 15 procent.
nI sex (6) procent av de undersökta varorna skilde sig priset på hyllkant från priset i prisfrågeterminalen, det vill säga det pris man betalar i kassan. Motsvarande siffra för jämförpris var 9 procent.
nNär det gäller tillgång till prisinformation finns de största problemen bland de mindre butikerna.
Ingen förbättring
Undersökningen är en granskning av hur dagligvaruhandeln följer prisinformationslagen. Resultatet visar inte på någon nämnvärd förbättring jämfört med Konsumentverkets tidigare undersökningar av prisinformation.
- Det är inte acceptabelt att konsumenter fortfarande får felaktig information om pris och jämförpris. För att man ska kunna veta vilken vara som är den förmånligaste är det självklart att priset anges på ett korrekt och begripligt sätt. Vi kan också se att det faktiskt är fullt möjligt för butiker att ha en väl fungerande prisinformation, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör och KO.
Willys bäst
Bland butikerna på Storheden i Luleå utmärker sig Willys positivt genom att ha ovanligt lättupptäckta priser och jämförpriser. I 100 procent av de undersökta varorna hittades priset/jämförpriset inom 10 sekunder. Ica Maxi och Coop Forum på Storheden hade vissa skillnader i pris på hyllkant jämfört med prisfrågeterminal. Skillnaderna varierade mellan 6 och 1 procent. I vissa fall var hyllkantspriset lägre än terminal, i andra fall var det tvärtom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om