Boende på Fårön kräver en ny bro

Fåröns samfällighetsförening ger inte upp kampen om att bygga en ny bro till ön. I ett brev till Piteå kommun kräver ordföranden Thomas Wiklund att kommunen löser den fråga som levt i minst 20 år.

Biltrafiken är tät och vattengenomströmningen genom Fårösundet hindras effektivt av den glugg Vägverket byggde 1964. Situationen kräver en ny bro, menar Thomas Wiklund, Lena Frid och Håkan Marklund vid Fåröns samfällighetsförening

Biltrafiken är tät och vattengenomströmningen genom Fårösundet hindras effektivt av den glugg Vägverket byggde 1964. Situationen kräver en ny bro, menar Thomas Wiklund, Lena Frid och Håkan Marklund vid Fåröns samfällighetsförening

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-07-21 06:00

- Bron har blivit en trafiksäkerhetsrisk där den används som fartsträcka. Det är angeläget att det görs något, säger Thomas Wallstén som har fastighet nära bron.

- Den är en viktig fråga för alla Pitebor och turister som åker till och från Fårön. Den har blivit ett allt viktigare rekreations- och semesterområde, säger Håkan Marklund, en av de 61 bofasta på ön.

Han, Thomas Wiklund, föreningens kassör Lena Frid och Thomas Wallstén återuppepar flera argument för att bygga en ny bro. Argument som hittills inte bitit på Piteå kommun.

Intensiv trafik
- Det handlar om trafiksäkerhet. Frågan är inte om det händer en olycka utan när det händer, säger Thomas Wiklund.

Han pekar på att trafiken särskilt under sommaren är intensiv. De bofasta använder förstås bron, men också alla fritidshusägare, de som har kolonilotter och turister som gästar öns stugby.

- Bron är så smal att det inte går att mötas. Bilarna trängs med barn, cyklister och fotgängare, säger Thomas Wiklund, som skrev i ärendet till Piteå kommun i våras.

Där tar samfällighetsföreningen också upp miljöaspekten.

- Genomströmningen av vatten är minimal och där är läget allvarligt, säger Thomas Wiklund.

Bevara vattenspeglarna
- Piteå kommun borde vara rädd om de vattenspeglar som finns. De är viktiga varumärken för en sjöstad som Piteå, säger Håkan Marklund, som pekar på att vägbankarna i broändarna är en miljömässig katastrof.

- Och frågan är, vad vill vi lämna över till nästa generation? Ett igenväxt Piteå? Nu måste politikerna börja ta ansvar, säger Håkan Marklund och påpekar att vägbankarna hindrar vattnet att flyta sin naturliga väg runt Fårön.

Lena Frid befarar att vattenområdet på sikt kommer att slammas igen, om inget sker.

Och det gör det inte.

Ny uppvaktning
PT skrev i juli förra året om bron och berättade att konstnären Sture Berglund, arkitekten Åke Franzén och affärsmannen Thomas Wallsten 2005 tog fram tre alternativa brolösningar, en 140 meter lång hängbro, en bro liknande cykelbron över Piteälven och en bågbro i två spann.

Sedan dess har inget annat hänt än att kommunalrådet Peter Roslund i PT 29 juli 2011 upplyste om att Piteå kommun skulle göra en ny uppvaktning hos Trafikverket. Föregångaren Vägverket byggde bron 1964.

- Vill de inte vara med och betala hamnar det i kommunala budgeten och det tar tid, sade Roslund då.

Bör betala

Nu har han svarat på samfällighetsföreningens brev med besked om att den borde vara med och betala en ny bro. Det upprör Thomas Wiklund.

- Bron används av fler än Fåröborna. Det är en kommunal angelägenhet och samfällighetsföreningen har redan lagt cirka två miljoner kronor på vägarna på Fårön, utan några kommunala bidrag, säger han.

FAKTA Fårön

Fårön ligger 4 kilometer från Piteå centrum. På ön finns ett friluftsområde med naturstigar och rastplatser i en varierad natur. En cirka 300 meter lång sträcka av naturstigen är anpassad för rörelsehindrade. Informationsskyltar ger besked om öns olika naturtyper och fågelliv.

Flera grillplatser finns, bland annat vid Kalkgrundsviken och uppe på Lilla Fåröberget.

Fårön har 61 bofasta, 126 fritidshus, 38 kolonilotter, samt stugby/camping.

Bron byggdes av dåvarande Vägverket 1964.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om