Bilprovningen i Piteå säljs

Bilprovningen i Piteå är en av de fem anläggningar i Norrbotten som regeringen vill sälja ut genom ett auktionsförfarande.- Utförsäljningen är en skandal, dundrar Leif Pettersson (S), riksdagsledamot från Boden.

PITEÅ 2012-01-25 06:00

Vid en extra bolagsstämma nu på fredag väntas AB Svensk Bilprovning, som till 52 procent ägs av svenska staten och till 48 procent av ett antal intresseorganisationer (bilförsäkringsföretag, Motorbranschens Riksförbund med flera), fatta beslut om försäljning av delar av Bilprovningens stationsnät och fastighetsbestånd.

Stationsnätet delas in i tre grupper: riksgruppen, där 84 av Bilprovningens nuvarande stationer ingår, samt den nordöstra gruppen med 69 stationer i norra Sverige och Mälardalen samt den sydvästra gruppen med 55 stationer i västra och södra Sverige.

Älvsbyn kvar
Kvar hos Bilprovningen blir anläggningarna i Arvidsjaur, Älvsbyn, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Luleå Mjölkudden, Pajala och Övertorneå.

I den nordöstra gruppen hamnar Piteå, Boden, Kalix, Kiruna, Luleå Storheden och exempelvis Skellefteå. Dessa anläggningar kommer att bjudas ut till försäljning till högstbjudande.

Bilprovningen räknar med att avtal med köpare kan träffas under första halvåret 2012 och att affären kan slutföras under andra halvåret.

Interpellation
Socialdemokraten Leif Pettersson tycker att det är en riktigt dålig idé att sälja ut en väl fungerande verksamhet som den Bilprovningen bedriver i dag. Vid en interpellationsdebatt i riksdagen i fredags diskuterade han Bilprovningens försäljning med finansmarknadsminister Peter Norman (M). Därvid fick han stöd av Jens Holm (V).

- Försäljningen ska ske genom auktion, så det är inte säkert att man ens får ut marknadsvärdet för stationerna, säger Pettersson och fortsätter:

- Risken är stor att det blir något riskkapitalbolag som tar över i likhet med Carema inom vården.

Riksdagsdebatt
Regeringens syfte med att konkurrensutsätta fordonsbesiktningen är att skapa en väl fungerande marknad med effektiv konkurrens som ger valfrihet och möjlighet för kunderna att påverka serviceutbudet, förklarade Peter Norman i riksdagen. Han tillbakavisade Leif Petterssons påstående att det handlar om en ideologiskt motiverad privatisering.

Hot behövs
Norman framhöll att det aldrig är bra med monopol, vare sig statligt eller privat. På Jens Holms fråga hur missnöjet med Bilprovningen ser ut svarade ministern:

- Jag kan inte direkt säga att jag har något missnöje att ta fasta på. Men min poäng är att när man började diskutera en utförsäljning av Bilprovningen, ändrade den våldsamt karaktär och blev mer serviceinriktad med kvällsöppet, drop in och så vidare. Jag är rädd för att om detta hot inte finns - om man ska kalla det så - och om vi inte genomför en privatisering kommer Bilprovningen att glida tillbaka i gamla hjulspår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om