- Det är ungefär lika många plockare som i fjol, fast förra året hade jag både kineser och thailändare, i år kommer alla från Thailand, berättar Leif Ögren.
Om bärtillgången säger han att det i likhet med förra säsongen finns gott om blåbär på vissa ställen, medan det fläckvis är betydligt sämre på andra håll.
Hoppas på regn
- Men på det hela taget har vi ändå ett hyfsat läge här uppe i Norrbotten, tillgången på blåbär är betydligt sämre i södra Sverige precis som i fjol. Nu hoppas vi på regn, det skulle kunna öka utfallet med 20 procent, för då växer bären till sig.
Alla bär är tidiga i år. Hjortronsäsongen är redan över; nu är det alltså blåbär som gäller och troligen kommer lingonen att ha mognat och kunna plockas redan den här månaden, förklarar Ögren.
Bäruppköparen Leif Ögren tar alltså emot lika många plockare som i fjol. Men totalt sett har det skett en avsevärd minskning av antalet plockare som kommer till Sverige från i huvudsak Thailand.
Skärpta krav
På Migrationsverket i Norrköping uppger man att i runt tal 2 500 utländska bärplockare, av vilka flertalet är thailändare, har beviljats arbetstillstånd hittills i år - att jämföra med förra årets siffra, 4 500 tillstånd. Sannolikt beror minskningen framför allt på de nya skärpta villkor som tillkommit i år, och som måste ha uppfyllts för att Migrationsverket som ska bevilja arbetstillstånd för dem som vill plocka vilda bär i Sverige (se faktaruta här intill).
Leif Ögren i Roknäs säger om de nya reglerna:
- Det är inga problem med skärpta regler, bara de blir lika för alla. Jag hoppas det kommer att fungera bra, annars kommer vi att ropa till.
Kommunal granskar
Kommunal är det fackförbund som granskar och yttrar sig över ansökningarna om arbetstillstånd innan Migrationsverket fattar beslut. Ombudsman Jörgen Gustavsson på Kommunalarbetareförbundet i Stockholm säger att man i år har granskat mellan 3 000 och 4 000 ansökningar. Bärföretagen bedriver sin verksamhet från Jämtland och norrut.
- Vi tror det ska bli bättre för plockarna i och med att vi fått igenom att det ska bli lättare att få tag i en arbetsgivarrepresentant och att det måste avsättas pengar som ska räcka till att betala ut löner, säger Jörgen Gustavsson.