Banken ställer större krav

Banken kräver större buffert, men trots bolånetak och högre boräntor är det sällan några problem att få låna till hela husköpet. Om än det är betalningsförmågan som styr.

Visst har bankerna blivit restriktivare, men på Sparbanken Nord i Piteå får alla som har betalningsförmåga låna till husköpet. Kreditchefen Erik Sandlund och marknadschefen Christina Sandsten konstaterar att den låga husprisnivån i regionen gör att de flesta har råd att låna till boendet.

Visst har bankerna blivit restriktivare, men på Sparbanken Nord i Piteå får alla som har betalningsförmåga låna till husköpet. Kreditchefen Erik Sandlund och marknadschefen Christina Sandsten konstaterar att den låga husprisnivån i regionen gör att de flesta har råd att låna till boendet.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2011-08-17 06:00

Den globala ekonomin påverkar även Sverige och även om det bara märks som krusningar på bostadsmarknaden i Piteå så har bankerna blivit mer återhållsamma. På Sparbanken Nord i Piteå konstaterar kreditchefen Erik Sandlund att den relativt låga prisnivån på hus i regionen gör att de flesta med fast inkomst har råd att låna till boendet.

Att Finansinspektionen i oktober i fjol införde ett bolånetak, som innebär att man får bolån för max 85 procent av köpesumman, berodde mest på den sanslösa prisutvecklingen på bostäder i storstäder som Stockholm.

- En del kunder tror att man bara får låna 85 procent av kostnaden, men så är det inte. Resterande 15 procent kan upplånas med ett blancolån, säger Erik Sandlund.

Högre räntor
Ett blancolån är ett lån utan säkerhet i fastigheten och därmed är räntan också högre. Banken är också noga med att blancolånet ska amorteras.

- Det är rätt bra för kunden att amortera av på lånet.

Men även om huspriserna i Piteå är låga så kan en viss oro märkas. Många som är på gång att köpa bostad tvekar när de ser vad som händer i länder som Grekland och USA.

- Vi påverkas psykologiskt. Det är fullt mänskligt.

I dag ligger bankräntorna på drygt fyra procent. Det märkliga är att en tremånadersränta är lika hög som ett bundet treårigt lån. För bara ett år sedan var räntorna betydligt lägre. Något som också torde påverka köplusten.

- Visst påverkar räntorna, men prisnivåen är så mycket lägre här. Vi har verkligen marginaler att bo. Vi har ett stabilt antal bolånekunder. Möjligen är processen lite längre innan husaffären blir klar, säger marknadschefen Christina Sandsten.

Skakig marknad
Riksbanken har tidigare aviserat fler höjningar av styrräntan redan i höst, men frågan är om de blir av. En skakig global världsmarknad och en svensk regering som spår kärvare tider kan få Riksbanken på andra tankar. Det i sin tur borde snarare innebära lägre boräntor.

- Det är svårt att veta hur det blir, säger Erik Sandlund.

Men kunden kan väl förhandla ner bankens boräntor?
- Hm, ja, men den marginalen har krympt för banken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om