Avgiften för färdtjänst ska höjas vid årsskiftet

Socialnämnden vill höja avgiften för färdtjänst. Redan vid årsskiftet höjs lägsta avgiften med fem kronor, men även höjningar för kvällar och nätter är att vänta.- Vi klarar inte budgeten för färdtjänsten och då måste vi göra något, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande för socialnämnden i Piteå.

Färdtjänstbudgeten går back och mer pengar får inte socialnämnden. Enligt Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden, måste nämnden i det läget höja avgifterna.

Färdtjänstbudgeten går back och mer pengar får inte socialnämnden. Enligt Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden, måste nämnden i det läget höja avgifterna.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-11-18 06:00

Kostnaderna för färdtjänst har ökat väsentligt sedan 2008, men budgeten har varit exakt den samma. Att höja budgeten är inget alternativ. Utgångspunkten är istället att höja avgifterna så att budgeten kan hållas. Något som utredaren Inger Kyösti tagit fasta på.

Socialnämnden gör klart att Piteborna ska få färdtjänst enligt lagen, men poängterar samtidigt att "färdtjänst är en transportform och inte en form av bistånd för att uppnå en skälig levnadsnivå".

Högre avgifter
I dag betalar brukaren 32 procent av resans totala kostnad, men lägst 40 kronor för en enkelresa. Maximalt ligger avgiften på 170 kronor för en enkelresa.

I utredningen tar man fasta på att budgeten ska gå ihop (för närvarande cirka 1,1 miljoner kronor minus) och föreslår drastiska höjningar av avgifterna, men socialnämnden har valt en modestare linje.

- Det som redan är klart är att lägsta avgiften för enkelresa höjs från 40 till 45 kronor. Det börjar gälla vid årsskiftet, säger Agnetha Eriksson.

Utöver det vill nämnden höja avgiften till 50 kronor för enkelresa kvällstid (19.00-23.00) och till 55 kronor för enkelresa nattetid.

- Men först måste det nuvarande avtalet gå ut. I samband med en ny upphandling blir de nya taxorna aktuella.

Däremot vill inte nämnden röra avgiften för arbetsresor.

Samma budget
Budgeten för färdtjänsten går inte ihop, men å andra sidan har det varit exakt samma budget i flera år. Borde inte budgeten höjas?
- Vi har äskat mer pengar, men inte fått det. Då måste vi titta på höjda taxor istället.

De höjningar som nu föreslås kommer väl inte att räcka för att hålla budgeten?
- I så fall får vi fördela om lite av de pengar som nämnden förfogar över.

Fler förändringar
Trots att det inte är fler som är berättigade till färdtjänst eller att antalet resor ökat, så har kostnaderna ökat kraftigt. En orsak till det är att det blivit mycket dyrare att nyttja handikappbussen.

Andra förändringar som är att vänta är att rabatten vid samåkning tas bort. Dessutom tas möjligheten för medresenärer att åka med bort.

Däremot höjs inte den högsta avgiften för enkelresa. För närvarande 170 kronor.

- Det beror på att vi vill göra kommunen "rundare". Även de som bor i ytterområden ska ha rimliga förutsättningar, säger Agnetha Eriksson.

Den 1 december ska det kommunala pensionärsrådet diskutera framtidens färdtjänstavgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om