Avfallsdagar på Havsbadet
Visst är miljö och avfallspolitik en valfråga, i varje fall om man frågar Sofia Arkelsten (t h) och debattledaren, politiska journalisten Cecilia Garme.
Foto: Jessica Larsson
Fokus på framtiden
Eftersom 2010 är ett valår har Avfall Sverige valt att fokusera på framtiden. Därav också debatten mellan en företrädare för vardera Moderaterna och Miljöpartiet. Åsa Romson (MP), ledamot av kommunfullmäktige i Stockholm, riksdagskandidat och forskare i miljörätt, debatterade med Moderaternas miljöpolitiska talesperson Sofia Arkelsten, även hon från Stockholm.
Rubriken löd: "Miljö och avfallspolitik - är det en valfråga?"
Frival läggs på is
Under ledning av moderatorn, politiska journalisten Cecilia Garme avhandlades en handfull frågor som är aktuella och intressanta för åhörarna från avfallsbranschen såsom det så kallade frivalet (att verksamheter med hushållsliknande avfall, exempelvis restauranger och livsmedelsindustri, skulle ges möjlighet att anlita annan än kommunen för hantering av avfallet; denna fråga har nu lagts på is i väntan på valet), upphandlingslagstiftningen och avfallsförbränningsskatten.
Sistnämnda skatt infördes 2006 av den dåvarande S-regeringen och avskaffas nu av den sittande Alliansregeringen.
Bra, tycker Sofia Arkelsten; dåligt, anser Åsa Romson. Miljöpartiet har inte varit nöjt med skattens konstruktion, men anser att det behövs en skatt som leder till en ökad materialåtervinning och en minskad avfallsförbränning.
Men skatten har ju ändå gett avsevärda intäkter till staten, närmare bestämt 363 miljoner kronor under andra halvåret 2006 och första halvåret 2007, påpekade Cecilia Garme. Det är tillräckligt för att underhålla kungahuset och alla slotten under en mandatperiod - eller motsvarar vad 36 prinsessbröllop kostar, hade Garme räknat ut.
- Lagen gav ingen bra miljöstyrning och därför ska den tas bort; det finns inget egenvärde i att höja det totala skattetrycket, sade Arkelsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!