"Att få diagnoser förändrade allt"

- Jag har Tourettes syndrom, men jag svär inte. Det är bara ett fåtal med Tourettes som svär.Det förklarade Miriam Jaakola när hon på torsdagen, inom ramen för den pågående psykiatriveckan i Piteå, föreläste för eleverna på Strömbackaskolan.

Alla Strömbackaelever fick på torsdagen chansen att lyssna till Miriam Jaakolas föreläsning om att leva med adhd, Tourettes syndrom och bipolär sjukdom.

Alla Strömbackaelever fick på torsdagen chansen att lyssna till Miriam Jaakolas föreläsning om att leva med adhd, Tourettes syndrom och bipolär sjukdom.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-10-14 06:00

Miriam Jaakola är ordförande i föreningen Attention Norrbotten Luleå - Boden, som vänder sig till barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder, NPF, oavsett om man har en diagnos eller ej.

Jaakola, 33 år, föreläste utifrån egna erfarenheter under rubriken "Mitt liv - som ett löv för vinden". Just så har hon uppfattat sitt liv: som ett visset löv utan styrsel i tillvaron.

Diagnoser - förståelse
Tack vare för det första fastslagna diagnoser och den förståelse som dessa bidrog till, och för det andra effektiv medicinering har hon fått chansen att, som hon uttrycker det, börja gro igen och blomma.

Miriam Jaakola har flera psykiatriska diagnoser, och det är inget ovanligt när det gäller NPF. Personer med Tourettes syndrom har - i likhet med Jaakola - också ofta problem som adhd och bipolär sjukdom typ 2 (tidigare kallad manodepressivitet).

Jämfört med exempelvis adhd är Tourettes fortfarande en även bland fackfolk mindre känd diagnos, vars främsta kännetecken är motoriska och vokala tics.

Fula ord mindre vanligt
De förstnämnda innebär en ofrivillig muskelrörelse, de senare kan bestå i harklingar och andra ljud och läten samt i sällsynta fall upprepande av fula ord, vilket ju var vad Miriam Jaakola inledningsvis berörde.

- När jag gick i dagis fick mamma bannor av personalen för alla hyss jag ställde till med. Jag hade ingen ro, kunde inte sitta stilla. När jag blev less tog jag min lillasyster med mig och rymde från dagis, berättade Miriam Jaakola och då var det förstås hennes adhd som spökade.

Problemen fortsatte i varierande grad i skolan, mycket beroende på lärarnas bemötande.

I årskurs 9 fick Miriam sin första panikångestattack, som drabbade desto hårdare som hon inte hade en aning om vad som hände med henne.

Så småningom fick hon olika former av psykologisk/psykiatrisk behandling.

Adhd nämndes aldrig
- Men under alla år med samtalsterapi nämndes aldrig adhd och ännu mindre Tourettes. Jag råkade se ett tv-program om en kille som hade tics i ansiktet, som jag kände så väl igen hos mig själv och även hos min son.

Vid psykiatrin på Sunderby sjukhus träffade Miriam Jaakola en kvinnlig läkare som hon kunde prata med och som bland annat skrev ut en stämningsstabiliserande medicin mot hennes bipolära sjukdom. Och äntligen fick hon sina olika diagnoser.

Fick biverkningar
Både Miriam och hennes son har haft god hjälp mot sin adhd av centralstimulerande mediciner, men tyvärr har de tvingats sluta använda dessa då de visade sig ge svåra biverkningar.

Attention kommer att starta en grupp i Piteå för tjejer och kvinnor med adhd, en uppstartskväll hålls första veckan i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om