"Att äta grönt är ingen trend - det är en livsstil"

Som en motvikt till kött och fett kommer den gröna trenden med smoothies, superfoods och slogans som "Drink your greens" - drick dina grönsaker.Men att äta grönt är inte främst ett sätt att gå ner i vikt.- Det handlar om att äta sig till ett bra liv, för dig själv, för andra och för framtiden, säger kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz.

Biofood började som en liten hälsokostbutik på Söder i Stockholm på 80-talet, men blev så populär att det utvecklades till grossist. Sojaprodukter, hudvård, alger, kokosfett, linfröolja och glutenfritt är ledord i försäljningen.

Biofood började som en liten hälsokostbutik på Söder i Stockholm på 80-talet, men blev så populär att det utvecklades till grossist. Sojaprodukter, hudvård, alger, kokosfett, linfröolja och glutenfritt är ledord i försäljningen.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå 2012-08-18 06:00

Det sägs att den dietmetod som utgör motsatsen till rådande kosttrender får stort genomslag.

Kanske är det därför som gröna smoothies börjar ta plats i mediebruset.

Att äta grönt kan sägas vara en motvikt till den omdebatterade och uppmärksammade dietmetoden LCHF, som handlar om att äta kost med få kolhydrater och mycket fett, även om debatten snarare handlar om LCHF som långsiktigt livsstilsval än som diet. Svenska dagbladet-journalisten Anna Britta Ståhl skriver i en artikel om något hon kallar ’viktveganer’: "Störst genomslag får den dietmetod som tar utgångspunkt från motsatsen till rådande kosttrend".

Från USA
Som vanligt kommer inspirationen från USA. Före detta modellen Kathy Freston har blivit en slags veganprofet med sin bok "Veganist - lose weight, get healthy, change the world". Grön mat som ett sätt att bli smal, snarare än att rädda världen. Men för många människor som äter och dricker grönt handlar det sällan om mattrender eller vikt i första hand.

- Det handlar om att äta sig till ett bra liv. Huvudskälet stavas omtanke. Till dig själv, till andra och till framtiden.

Det säger Erica Palmcrantz Aziz, som gett raw food ett ansikte i Sverige. Hon medverkar i tv, driver ett företag som saluför raw food-produkter och har skrivit flera böcker i ämnet.

Ner i vikt
Kanske är det ett säljknep, men hennes senaste böcker anspelar ändå på viktnedgång: "Raw food, ett lättare liv på tre veckor" och den ännu outgivna "The green smoothie miracle" har undertiteln "Your way to weight loss, inreased energy and happiness".

Men Erica menar att det är mer en livsstil och en rörelse än en dietmetod.

- Det handlar om att hitta sin naturliga vikt, den som är bra för oss - inte den massmediala hysterin kring utseende, säger hon.

Renar blodet
Även för hennes del kommer inspirationen från USA. För drygt sju år sedan hälsade Erica Palmcrantz Aziz på en kusin utanför Los Angels. Under sin tid som au pair i familjen fick hon ta del av familjens sätt att äta rå, närproducerad ekologisk mat.

- Jag upptäckte hur bra jag mådde, jag gick ner i vikt, blev gladare, fick ett jämnare blodsocker och magen blev lugnare. Genom att äta raw food tänker vi på mer än oss själva, vi tänker generationer framåt. Genom att äta frukt, grönsaker och nötter är maten bra för oss inte bara om två minuter utan också om två år med tanke på hur lång tid det tar för kroppen att byta ut cellerna.

En bas i Ericas matvardag är gröna smoothies.

- Gröna blad som spenat är rikt på klorofyll och hjälper till att rena blodet. Choklad och gröna blad är lycka för mig. Vi glömmer lätt att vår utsida och insida hänger ihop, får vi plitor köper vi en ny ansiktskräm men hudproblem är ofta ett uttryck för hur magen mår.

Med tiden har hon allt mer uteslutit frukt, både färsk och torkad, ur kosten.

- Jag har provat mig fram, men mitt blodsocker är känsligt och jag mår bäst så. Egentligen kan man säga att jag äter en variant av raw food LCHF. Det handlar om att gå till sig själv - vad mår jag bra av?

Kokosvatten
Sofia Stukát är försäljningsansvarig för ekologiska livsmedelsgrossisten Biofood, vars grundtanke är att tillhandahålla ekologiska och vegetariska livsmedel. Även hon förespråkar grön dryck och gröna soppor.

- Jag gör ofta en soppa på bladspelat, citron, gurka, chili, örter och avokado. Avokado gör soppan krämig och innehåller fina fetter som alternativ till mjölkprodukter. Chili är bra för matsmältning och förbränning, säger Sofia.

Ytterligare en sak hon adderar i sin kalla, gröna soppa är kokosvatten.

En trenddryck som sägs vara rik på bland annat antioxidanter och elektrolyter. I yogavärlden är den populär för att den snabbt återställer vätskebalansen. Artisten Madonna är delägare i en stor producent, där sångerskan Rihanna har sin egen smak.

- För mig handlar det om att få in så mycket grönt så möjligt, att äta ekologiskt utan besprutning - så rent som det går, helt enkelt. Jag tror inte på dieter utan på att äta lite av allt där en bra bas ger utrymme för annat. Jag vill ha koll på det jag stoppar i mig. Men man ska inte glömma bort att man gör så gott man kan, det ska vara kul, säger Sofia.

Lita på egna känslan
Lola Svedenbäck, som driver Human health och Ayurvedaskolan i Luleå, vill uppmana oss till att känna tilltro.

- Att äta är ingen trend, varje person ska äta det den mår bra av. Vi bör känna efter, hur känner jag i min egen mage när jag ätit? Vad mår jag bra av? Vad känner jag mig glad, pigg och tillfredsställd av för mat? Lita på din känsla. det finns ingen specifik kost som passar alla, lyssnar vi så känner vi instinktivt vad vi ska äta. Vi kan göra vår hälsa själv.

Några tips kan hon ändå skicka med.

- Genom luften och maten får vi i oss orenheter, därför är det bra att äta sådant som renar oss inifrån, som gröna grönsaker och kakao. Det är bra att prioritera rena produkter utan tillsatser. Du blir vad du äter, helt enkelt, säger hon.

FAKTA

Raw food är mat baserad på färska grönsaker, frukter, nötter, frön, alger, kallpressade oljor och kryddor, som inte har blivit upphettade till mer än cirka 40 grader.

Superfood är naturprodukter som näringsrika växter, bär och rötter fyllda med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Har ofta använts som mat och medicin av människor i olika kulturer.

Ayurveda är en 5 000 år gammal livsvisdom från Indien, som betyder läran om livet. Att hitta sina styrkor och möjligheter för balans i livet.

Erica Palmcrantz Aziz tipsar:

När jag går bort äter jag vegetariskt. Jag tar ofta med dessert, det är ett enkelt sätt att skippa socker och vetemjöl. Jag har aldrig blivit ifrågasatt, istället blir folk intresserade och vill ha recept.

n På vintern kan man satsa på rotfrukter, kål, torkad, fryst och syrad mat. Värm dig inifrån med hetta i maten, som ingefära.

Sofia Stukát tipsar:

Utforska nya grönsaker, välj någon i grönsaksdisken googla fram recept och våga testa nytt.

Blanda ner annat i köttfärssåsen. Palsternacka, morot, zucchini, fryst spenat. Byt ut hälfen av köttet mot röda linser.

Mixa gröna smoothies. Banan och mango täcker mycket smaker, så det är bara att mixa och trixa.

Lola Svedenbäck tipsar:

Ha tilltro till dig själv. Att äta är ingen trend. Känn efter. Vad mår jag bra av? Hur känner jag i min egen mage när jag ätit? Vad känner jag mig glad, pigg och tillfredsställd av för mat? Lita på din känsla.

Vi får i oss orenheter genom luft och mat. Därför är det bra att äta sådant som renar oss inifrån, som gröna grönsaker och kakao.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om