Arjeplog sämst för handikappade

Arjeplog är sämst i Sverige på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. I varje fall om man får tro Tillgänglighetsbarometern 2011, där kommunen hamnar allra sist på rankinglistan med plats nummer 178.

PITEÅ 2011-05-25 06:00

Piteå kommun har halkat ned från 13:e till 31:a plats.

Arvidsjaur återfinns på plats nummer 89 i Tillgänglighetsbarometern, en rejäl upphämtning från förra året, då man kom på 184:e plats. Även Boden kommer i år på 89:e plats.

Beklämmande
Totalt 178 kommuner har besvarat enkäten som ligger till grund för Tillgänglighetsbarometern, vilken tagits fram av företaget Humana med stöd från Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Undersökningen visar på såväl positiva som negativa "och direkt beklämmande resultat", konstaterar Humana.

Bland de positiva resultaten noteras att hälften av kommunerna får högsta betyg för tillgänglighet på idrottsanläggningar, att många är bra på tillgängliga telefonväxlar och att de flesta ställer krav på tillgänglighet när kollektivtrafik upphandlas.

Piteå kommun får beröm i Tillgänglighetsbarometern för att ha avsatt särskilda resurser för att undanröja hinder för tillgänglighet, men kritiseras för att man inte genomför insatser för att driva på privata aktörer.

Unga inte företrädda
Piteå får klart underkänt på en punkt och det gäller unga med funktionsnedsättning. Inga personer med funktionsnedsättning under 18 år är representerade i råd där brukare träffar representanter för kommunen.

Arjeplog tvingas svara nej på punkt efter punkt vad avser tillgängligheten. Kommunen har till exempel inte avsatt särskilda resurser i sin budget för att undanröja enkelt avhjälpta hinder för tillgänglighet. Tillgänglighetsfrågorna har inte tagits med i översiktsplanen, FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning har inte implementerats i kommunen, ingen kartläggning har gjorts under de senaste fyra åren av hur tillgängligheten och användbarheten ser ut i butiker och andra offentliga lokaler i kommunen, samma sak gäller tillgänglighet på skolor.

Driver på privata
Inga krav ställs på att uteserveringar med tillhörande toalett ska vara tillgängliga för personer som använder rullstol. Ingen plan finns för att tillgänglighetsanpassa lekplatser som kommunen ansvarar för, ingen tillgänglighetsinventering av badplatser eller idrottsanläggningar/simhallar har gjorts.

Däremot svarar Arjeplogs kommun ja på frågan om man genomför insatser för att driva på privata aktörers arbete med att förbättra tillgänglighet och användbarhet.

"Kan bli bättre"
- Det finns med all säkerhet en hel del som kommunen kan göra för att nå en bättre rankning, medger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson (S).

- Ser man sig runt med en lekmans ögon, vilket jag i sammanhanget tycker att jag är, så menar jag nog ändå att den praktiska utformningen av de fysiska miljöerna fungerar riktigt bra på många områden.

- Kartläggningarna och policydokumenten ligger vi dock helt klart efter med; där kan vi bli bättre. Och det är också viktigt, säger Flinkfeldt Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om