Arbetsmiljön på Berggården kritiseras

Personalen är underbemannad under dagen och får springa benen av sig kvällar och nätter sedan fler av de som bor på äldreboendet Berggården fått trygghetslarm. Nu kritiseras förhållandena av Arbetsmiljöverket som kräver Piteå kommun på åtgärder.

Boendena vid Berggården. Här får underbemannad personal springa på allt fler larm och nu kräver Arbetsmiljöverket efter inspektion att Piteå kommun gör något åt den psykosociala situationen.

Boendena vid Berggården. Här får underbemannad personal springa på allt fler larm och nu kräver Arbetsmiljöverket efter inspektion att Piteå kommun gör något åt den psykosociala situationen.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-09-17 06:00

23 april genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion som visade stora brister i den psykosociala arbetsmiljön vid boendena. Inspektionen var ett led i den nationella tillsynsinsats verket gör i år med fokus på psykosocial arbetsmiljö.

Vid inspektionen i våras deltog Åsa Sjöström Ross, och Carina Johansson från Arbetsmiljöverket, boendechefen Inger Bargell, samt Kommunals facklige företrädare och skyddsombud Staffan Öhlund.

Stora brister
Inspektionsprotokollet efter undersökningen är inte nådigt. Det visar på stora brister vid Berggården, där verket konstaterar att om det inte vidtas åtgärder, är risken stor att personalen (55 personer) drabbas av så stora psykiska påfrestningar att det är risk för deras hälsa.

Arbetsmiljöverket konstaterar bland annat två saker.

- Omfördelningen av personal från dag- till nattskift har skapat underbemanning under dagen, vilket lett till ökad arbetsbelastning och stress.

Alerta knapptryckare
- Fler av de som bor på Berggården har fått trygghetslarm kallat för "Senior alert", vilket enligt rapporten också gjort de äldre mer pigga på att trycka på knapparna. Det larmas mer än någonsin, vilket enligt uppgift gör att personalen känner stress när de måste svara på larm samtidigt som de håller på med andra arbetsuppgifter.

Av inspektionsrapporten framgår också att de är rädda för att göra fel där larmsituationen beskrivs som mest påfrestande under kvällar och nätter.

Nu ställer Arbetsmiljöverket flera bestämda krav, där Piteå kommun måste svara senast 15 september.

Ökad tidspress
Till kraven hör bland annat att kommunen ska undersöka arbetsförhållandena vid minst tre förmiddags- respektive tre eftermiddagsskift, samt nattskift under vardagar och helger.

Undersökningen ska omfatta allt från tidspress, stress, arbetsmängd, antal larm, till möjligheter att ta raster och pauser.

Piteå kommun har också inlett arbetet med att möta Arbetsmiljöverkets krav genom anlita Pitehälsan. Företagshälsovården får 43 125 kronor för det uppdrag som är ett resultat av att Piteå kommun underlät att göra någon riskanalys, aldrig bedömde konsekvenserna av förändringarna vid Berggården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om