Den allmänna uppfattningen är att björnarna har blivit fler på senare år och 2008 uppskattades björnstammen i länet bestå av cirka 900 björnar. För att bromsa den ökningen har jaktkvoten varit relativt hög de senaste åren (2009: 55, 2010: 72, 2011: 72). För att få en uppfattning om hur stor björnstammen är nu gick länsstyrelsen förra hösten ut med en uppmaning till allmänheten att samla in björnbajs och gensvaret blev stort. På drygt två månader skickades nästan 1 300 prover in. Av dessa innehöll 79 procent DNA från björn.
- Det visar att många norrbottningar vet hur björnbajs ser ut, säger Kenneth Karlsson, som lett insamlingsprojektet.
Proverna skickades till den norska databasen Rovbase. Efter DNA-tester har 383 individer fastställts. Av dessa är 228 honor och 155 hannar.
- Det bör nog vara flera honor i en etablerad stam. Dödligheten är högre bland hannar. Men är björnstammen gles är det troligt att det är fler hannar som vandrat in i området, säger Kenneth Karlsson.
Utifrån de områden och platser där spillningen hittats har kartor tagits fram. Där kan man se var björnprovet är taget och vilken individ det tillhör. Från måndag ska kartorna finnas på länsstyrelsens hemsida, men redan nu ligger de ute på Jägareförbundet Norrbottens hemsida.
Ska uppskatta
Norrbotten är stort och glest befolkat, så någon hundraprocentig kartläggning är det inte. Utifrån det insamlade materialet ska därför Johan Kindberg, forskare vid SLU i Umeå bearbeta resultatet och göra statistiska beräkningar för att kunna få en uppskattning av björnstammens storlek.
- Det arbetet är snart klart och då får vi en siffra att förhålla oss till, säger Kenneth Karlsson.
Josefin Olsson berättar att Viltförvaltningsdelegationen har pekat ut ett mål på 73-91 föryngringar per år för att trygga dagens nivå på björnstammen, men den siffran kan revideras när Johan Kindberg, SLU, blir klar med sin beräkning.
- Målet är att ha en livskraftig björnstam. Den får varken bli för stor eller för liten.